Fons europeus

Catalunya ha mobilitzat ja el 70% de la seva part dels Next Generation, però la meitat encara està per adjudicar

Catalunya ha mobilitzat ja el 70% de la seva part dels Next Generation, però la meitat encara està per adjudicar

Queralt Ribé / ACN

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Satisfacció i optimisme en l’equador del repartiment dels fons europeus Next Generation. La Generalitat de Catalunya ha transferit, licitat o com a mínim obert convocatòria per canalitzar el 60% dels diners que li va assignar l’Estat a través de les conferències sectorials i un 70% del que ha rebut ja d’aquest paquet. A la pràctica, en realitat, només la meitat d’aquesta xifra està compromesa, però fins i tot en això la Generalitat troba una bona notícia a la qual agafar-se: aquest percentatge és un 42% més alt que la mitjana de la resta de comunitats.

En total són 3.420 milions d’euros assignats, 2.845 milions d’euros ja en mans de la Generalitat, 1.984 milions d’euros mobilitzats i 953 milions d’euros compromesos. És a dir, que només s’ha adjudicat la meitat del mobilitzat i menys d’un terç (27,9%) del total.

«Ens falta informació i planificació de base: hi ha una part important dels recursos que no està assignada i no sabem quan la tindrem», explica el director general de Fons Europeus i ajudes d’Estat de la conselleria d’Economia i Hisenda, Aleix Cubells, per justificar la dificultat de valorar que amb prou feines un 28% dels recursos amb què pot comptar de moment el Govern estiguin compromesos. «No sabem si és bo o dolent, per això fem l’exercici de comparar-nos amb els altres», ha afegit. D’acord amb les dades de què disposen, la radiografia autonòmica parla d’una adjudicació mitjana del 19,6%.

A més, com a referència, el Govern compta amb les dades d’un estudi d’ESADE que col·loquen la comunitat com a líder en termes de diners mobilitzats a través de la seva administració pública: un 29% en comparació amb el 16% del País Valencià i de Madrid, segona i tercera al rànquing, i amb el 7,8% d’Andalusia, cinquena en aquesta llista i territori que més diners té designats.

«La Generalitat està fent un molt bon treball de mobilització dels Next Generation tant en relació amb la mobilització dels recursos com en l’agilitat en la gestió, i no és un treball gens senzill, perquè ens trobem ineficiències de base», ha valorat la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, que ha presentat el balanç al costat de Cubells i del secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus del departament, Miquel Puig. «Malgrat totes les limitacions que tenim, que són moltes, des de Catalunya estem fent una molt bona gestió dels fons. Ho estem fent millor que la resta de territoris de l’Estat i si tinguéssim més poder de decisió o marge de maniobra ho faríem molt millor», ha insistit.

Avís d’alentiment

Entre les limitacions enumerades figura el l’excesiva centralitzaci´ó del sistema de gestió, el gran volum de convocatòries, que les finestres de sol·licitud siguin curtes i que els programes d’ajudes se solapen entre ells. A tot això s’ha sumat ara l’entrada en vigor de l’ordre ministerial 55, que ha paralitzat molts dels procediments de licitació i que pot alentir –han avisat– el ritme d’adjudicació dels fons Next Generation a Catalunya.

Notícies relacionades

«Actualment tenim expedients per valor de 800 milions d’euros que estan bloquejats perquè es faci la comprovació del conflictes d’interessos i està paralitzat per una qüestió de gestió administrativa del sistema informàtic», ha detallat Cubells.

En aquest sentit, els tres responsables han aprofitat per reclamar que l’Estat corregeixi els errors detectats en aquesta primera fase del repartiment dels fons (segons el previst, el 31 de desembre d’aquest any hauria d’acabar la primera fase i començar la segona, que s’allargaria fins al 2026), perquè es corren «riscos de calendari i que una part de l’impacte transformador d’aquests fons es perdi», han conclòs.