Drets laborals

Deloitte s’encarregarà d’investigar suposades pràctiques contra la llibertat sindical a Mango

Deloitte s’encarregarà d’investigar suposades pràctiques contra la llibertat sindical a Mango

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts

Deloitte serà l’encarregada de portar a terme una investigació interna «per determinar el possible origen de les presumptes irregularitats» que s’han denunciat en el centre logístic de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental), tal com ha avançat EL PERIÓDICO.

Responsables de l’empresa presumptament han mirat d’adulterar les eleccions sindicals en aquest centre de la companyia, les primeres que se celebraran, boicotejant la candidatura confeccionada per UGT de Catalunya. Segons documents a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, càrrecs de l’empresa van entrevistar un per un almenys 365 treballadors per preguntar-los quina opció votarien en els pròxims comicis, fixats per al 19 de juny. I van confeccionar una llista amb les preferències de cada un, en la qual van anotar com alguns van canviar d’opinió i van afirmar que recolzarien un altre sindicat després de l’entrevista. Un canvi d’opinió que obeeix, segons denuncien des de la UGT, al fet que durant les esmentades converses hi va haver coaccions i assetjament de les persones no partidàries de la candidatura preferida per l’empresa.

Davant aquesta polèmica, CCOO ha anunciat que es retira de les eleccions sindicals a Mango, on també estaven intentant confeccionar llista pròpia, i que se sumaran a qualsevol procés de denúncia contra els mateixos que decideixi acabar concretant UGT, que ja ha presentat una denúncia davant la Inspecció de Treball de la província de Barcelona i el seu gabinet jurídic està ultimant dues demandes judicials, una per la via del social i l’altra per la penal.

Condemna

CondemnaCom va avançar aquest diari, l’empresa s’ha afanyat a afirmar que «condemna totalment qualsevol comportament que atempti contra la llibertat sindical». Al seu torn, es desmarca de qualsevol pràctica en aquesta línia a l’afirmar que «la direcció de l’empresa ni ha impulsat ni ha sigut coneixedora en cap moment de l’elaboració de llistes sobre la posició sindical dels seus treballadors». I afegeix que, en cas que es confirmin els fets, «es prendran les mesures necessàries en tots els àmbits».

Notícies relacionades

El 19 d’abril passat des de la UGT de Catalunya van promoure els primers comicis sindicals de la història de Mango, constituint llista pròpia a Lliçà d’Amunt, on treballen unes 800 persones. La central va preavisar la companyia, tal com marca la llei, de la seva intenció de celebrar uns comicis sindicals. A aquests després es pot presentar qualsevol sindicat que aconsegueixi armar una candidatura amb empleats del centre. En aquest moment, segons expliquen des del sindicat, diferents superiors jeràrquics van començar a abordar individualment bona part de la plantilla per preguntar-los sobre la seva opció sindical de cara a les eleccions.

Mango és una de les empreses tèxtils més importants d’Espanya, compta amb uns 6.059 empleats arreu del país, entre botigues i centres logístics, i és propietat d’Isak Andic. Cap dels seus centres de treball està sindicat ni té comitè d’empresa, segons reconeixen des de la companyia. Una falta de representació legal dels treballadors anòmala en empreses de tal envergadura.  Una de les múltiples derivades de no tenir comitè d’empresa és l’absència d’un pla d’igualtat registrat, una cosa obligatòria per llei a Espanya per a qualsevol empresa de més de 250 treballadors.