Indústria

La química lamenta la «urgent» escassetat de treballadors disponibles amb titulació d’FP

  • Les empreses alemanyes pateixen per trobar treballadors a Espanya

  • Treball nega la necessitat de regularitzar immigrants per cobrir vacants de llocs de treball

La química lamenta la «urgent» escassetat de treballadors disponibles amb titulació d’FP

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No només de programadors i cambrers va mancat el mercat laboral, per citar dos dels exemples que amb més assiduïtat citen les empreses quan lamenten la falta de perfils per a les seves vacants. A la indústria química, que aquests dies celebra a la Fira de Barcelona el saló internacional Expoquimia, també l’afligeix l’escassetat de determinats professionals qualificats, malgrat pagar, de mitjana, uns 40.000 euros anuals, un 60% més del salari habitual a Espanya.  

«És un problema urgent», reconeix el director general de la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (Feique), Juan Antonio Labat, que tem una escalada de competència entre empreses per captar aquests treballadors imprescindibles per continuar creixent. Operadors de planta i altres perfils vinculats a la formació professional són els més demandats per les companyies del ram. 

Tot i que aquest ventall de vacants sense cobrir –que de moment no suposa un fre per a l’expansió de les químiques a Espanya– promet continuar creixent i diversificant-se. La indústria química es troba en ple procés de transformació per compassar els seus productes i processos a la transició energètica. Busca com deixar de ser vista com un actor contaminant i passar a una palanca imprescindible per activar una economia sostenible. I és que la seva transformació condicionarà la d’altres sectors: els químics, per exemple, són presents en el 60% dels productes manufacturats.

I per fer aquesta transició necessita perfils que ara pràcticament no hi ha al mercat laboral, però que les empreses cada vegada demanen més. Tecnologies per explotar com les vinculades a l’hidrogen són un exemple. «No trobem soldadors especialitzats en acer inoxidable perquè tot just n’hi ha, no existeixen, necessitem formar-ne molts més», ha afirmat el conseller delegat de The Lean Hydrogen Company, Eugenio Trillo, en una de les taules rodones de la Fira.

Transició energètica

La febre de la intel·ligència artificial també imbueix aquest sector, que fia part de l’èxit de la transició energètica a impregnar-se d’aquestes tecnologies. «Tot ha de ser sostenible des del moment mateix del disseny. La intel·ligència artificial ens permet contemplar totes les possibilitats i només quedar-nos amb aquells processos en els quals puguem contaminar el menys possible o ser directament neutres», explica el director general de Feique.  

Entre les tecnologies i altres invents presentats a la fira destaquen aquells vinculats a la reutilització i reciclatge de recursos, com, per exemple, bateries de cotxe. Una cosa que, davant la imminent transició energètica i la irrupció de les plantes de bateries per a l’automòbil, tindrà especial rellevància a curt termini. 

També aquells especialitzats en la producció de materials de paquetització (packaging) que augmentin al màxim el reaprofitament posterior de materials. I és que el reciclatge químic, que extreu d’alguna manera l’essència dels productes, va més enllà de les limitacions de transformar el material en un altre producte. 

Unes prioritats que estan tenint i tindran, com amb l’exemple de l’hidrogen, el seu impacte en els perfils demandats per les empreses. «Hem d’integrar la crisi climàtica en la formació», ha afirmat la responsable de formació de CCOO d’Indústria, María Isabel Fernández. 

Sector en creixement

A Espanya el sector de la química ocupa al 4,6% dels treballadors arreu del país i amb llocs de treball de qualitat: el sou mitjà és de 39.159 euros bruts a l’any, un 60% per sobre del sou mitjà. Té un pes rellevant dins de l’economia. Segons els organitzadors del certamen, les empreses del gremi facturen gairebé 90.000 milions d’euros, cosa que representa el 5,6% del PIB espanyol, i s’erigeixen com el primer sector exportador de l’economia espanyola. 

Notícies relacionades

El sector encara un segon semestre de l’any amb bones perspectives de creixement, segons explica Labat. Les empreses estan invertint al voltant de 3.500 milions d’euros, entre totes, a l’any, i les projeccions són un creixement dels resultats del 3%. Com a principal amenaça, des de Feique veuen el preu de l’energia, actualment a la baixa però que ha castigat els seus balanços mesos enrere.  

Expoquimia, el saló internacional de la química, reunirà juntament amb Equiplast en l’edició del 2023 590 expositors de 15 països diferents i més de 1.500 marques representades al pavelló 3 del recinte de Gran Via de Barcelona. A nivell de participants, els organitzadors esperen congregar unes 19.000 persones.