Finançament de la vivenda

La concessió d’hipoteques es continua alentint amb les d’interès fix a la baixa

  • El Banc d’Espanya vigila que les entitats no donin hipoteques massa barates

  • El Banc d’Espanya preveu tipus d’interès «restrictius» durant un temps «prolongat»

La concessió d’hipoteques es continua alentint amb les d’interès fix a la baixa
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pes de les hipoteques a tipus fix per finançar l’adquisició de vivendes continua perdent pes al suposar el 63,9% de totes les firmades, davant el 36,1% de les d’interès variable, segons les dades de març de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La proporció d’hipoteques noves a tipus fix és la més baixa des del maig del 2021. A tot això se suma l’alentiment en la concessió de préstecs per finançar la compra immobles com a conseqüència de l’encariment dels tipus d’interès.

Des de l’estiu passat, els préstecs per finançar la vivenda amb un interès fix, que van arribar al seu màxim històric, han caigut uns 10 punts respecte a la seva proporció sobre el total, i van cedint un terreny que guanyen les de tipus de variable. En tot cas, dins d’aquestes, les que destaquen, tot i que no les comptabilitza l’estadística de l’INE, són les hipoteques mixtes, en què els primers 5 o 10 anys, el període en què més pesa la càrrega financera, mantenen fix l’interès.

En les hipoteques sobre vivendes a interès variable, l’interès mitjà inicial és del 2,72% i en les de les hipoteques a tipus fix, del 3,15%. Els bancs ofereixen condicions més atractives en les variables i les mixtes que en les fixes, en què cal ancorar-se per un període de 20 o 30 anys a un tipus que se situa per sobre del 3% i s’aproxima al 4% i fins i tot arriba a superar-lo en alguns casos.

En les hipoteques constituïdes sobre vivendes, el tipus d’interès mitjà, que inclou tant les variables com les fixes és del 2,99% i el termini mig de 25 anys. El març de l’any passat era de l’1,80%, cosa que reflecteix l’impacte que han tingut les pujades dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu (BCE), que van començar el juliol de l’any passat per combatre l’escalada de la inflació.

Les dades revelen la desacceleració del mercat immobiliari després que les pujades dels tipus d’interès es traslladessin a l’euríbor, la principal referència per a les hipoteques d’interès variable, que segueix la seva tendència cap al 4%. L’abril de l’any passat, aquesta referència va entrar en territori positiu després d’estar en negatiu des del 2016. Les autoritats monetàries admeten que el procés de pujades podrien estar arribant a la fi, però alhora destaquen que el preu del diner en els nivells actuals durarà un període «prolongat» fins a arribar a la meta d’una inflació del 2% a mitjà termini.

I l’alentiment, que el Banc d’Espanya preveu que produirà un «aterratge suau» dels preus, es veu també en el nombre d’hipoteques constituïdes sobre vivendes que al març va ser de 36.182, un 15,7% menys que un any enrere, tot i que va avançar un 0,8% respecte al mes anterior. I el seu import mitjà, de 142.663 euros, amb una disminució de l’1,5%. L’impacte al mercat es nota, ja que els augments del nombre d’hipoteques per a vivenda concedits en els mesos de març de 2021 i 2022 respecte al mes anterior van ser del 15,4% i el 17,2%, respectivament, mentre que en el d’aquest any ha sigut de només el 0,8%

Notícies relacionades

 Amb el descens interanual de març, la firma d’hipoteques sobre vivendes encadena dos mesos de taxes negatives després de la caiguda del 2% que es va anotar al febrer, mentre que acumula una caiguda interanual del 5,6% en el primer trimestre.

Els analistes preveuen que l’euríbor a 12 mesos tocarà sostre en l’entorn del 4%, mentre que a finals de l’any que ve podria baixar entorn a la meitat. El panel de Funcas, que recull les estimacions de 19 serveis d’estudis, pronostica que aquest indicador arribarà al 4,25$ aquest any i al 4% el vinent.