Funció pública

Els inspectors de Treball rebutgen la primera proposta del Govern: «És un pedaç»

  • Treball acusa Hisenda d’impedir un acord amb els Inspectors per motius polítics

  • El Govern ofereix als seus funcionaris fins a 31 euros l’hora per vigilar la repetició de les oposicions

Els inspectors de Treball rebutgen la primera proposta del Govern: «És un pedaç»

J.J. Guillen / Agencias

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La plataforma sindical d’inspectors de Treball –que uneix totes les centrals, tret de Seslaess, de subinspectors– ha rebutjat de manera unànime la primera proposta que els ha remès el Govern per mirar de desencallar el conflicte en l’organisme estatal. «És un pedaç», així l’han qualificat des de les centrals. El problema entre els inspectors i l’Executiu s’enquista i escala ateses les diferències internes entre els ministeris de Treball i Hisenda (de què depenen els funcionaris).

El Ministeri de Treball va traslladar als inspectors aquest dijous passat en una reunió d’urgència que no podia fer-los una oferta a causa de les divergències amb Hisenda, i va acusar aquesta de beneficiar els ministeris socialistes –com Seguretat Social i Justícia– per interessos electorals. Una tensió política que es contagiat als inspectors, que si ja havien reclamat la dimissió de Yolanda Díaz ara sumen la de María Jesús Montero.

«El conflicte laboral segueix acompanyat ara d’una nova variable que també ho transforma en conflicte polític», afirmen des de les centrals. «No és un problema pressupostari, perquè hi ha partida ja aprovada», afegeixen.

786 noves places i sis milions per a plus

Després de la tensió de dijous, aquest divendres al matí ha acabat arribant la primera oferta, que a ulls de les centrals és insuficient. Segons coincideixen diferents fonts sindicals, el Govern ofereix 786 noves places, sobre una plantilla que actualment ronda els 2.000 efectius, en tres anys.

Allà les centrals dubten, d’una banda del perfil d’aquestes. «No aclareix si són de personal actuant (inspectors o subinspectors) o de personal tècnic/administratiu», afirmen fonts coneixedores de les negociacions. I, d’altra banda, consideren que aquest increment de places ja estava en els compromisos de l’anterior oferta pública d’ocupació.

Des de la plataforma d’inspectors també rebutgen la partida pressupostària de sis milions d’euros posada sobre la taula pel Govern per remunerar productivitats. Perquè la principal reivindicació, que és una nova relació de llocs de treball que reordeni l’estructura d’aquest organisme estatal, continua sense estar definida.

Aturades parcials fins al juliol

Notícies relacionades

És per això que les centrals no només mantenen sinó que estudien com escalar el conflicte i intensificar el seu calendari de mobilitzacions. De moment tenen convocades aturades parcials fins a finals de juny. I en paral·lel, les centrals estan ultimant els tràmits per presentar una denúncia davant l’Organització Internacional del Treball (OIT), partint que els actuals mitjans d’Inspecció no permeten garantir a l’Estat el correcte compliment de les seves normatives laborals.

Actualment la plantilla de la Inspecció la formen un total de 2.051 efectius, entre inspectors i subinspectors. Un cos que ha de vetllar pels drets laborals dels 20,6 milions de treballadors que estan actualment en actiu. És a dir, toca un inspector per cada 10.048 treballadors.