Cessament improcedent

El TSJC tomba l’acomiadament d’un empleat per buscar feina estant de baixa mèdica

El tribunal considera improcedent la decisió de l’empresa i augmenta la indemnització per a l’afectat

El TSJC tomba l’acomiadament d’un empleat per buscar feina estant de baixa mèdica
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha determinat que una empresa no pot acomiadar un treballador per buscar una altra feina mentre està de baixa mèdica. Així ho ha dictaminat en una sentència divulgada aquest dimecres pel bufet d’advocats Sammos Legal, encarregat de la defensa del cessat. El tribunal considera que negociar amb una altra companyia mentre regeix una baixa per incapacitat temporal no vulnera la bona fe contractual i que la primera companyia es va extralimitar aplicant un acomiadament disciplinari a l’afectat. És per això que corregeix la decisió del jutjat de primera instància, dona la raó al treballador cessat i obliga l’empresa a indemnitzar-lo en conseqüència.

Els fets jutjats es remunten a l’inici de la pandèmia, quan el director d’un hotel que estava en procés de liquidació va començar a intercanviar correus electrònics amb una altra companyia, que sondejava la seva incorporació. Aquest director es trobava en aquell moment de baixa per incapacitat temporal derivada d’una covid persistent, fruit de la qual va haver de ser ingressat durant «mesos», segons afirmen els seus advocats.

Notícies relacionades

Mentre està de baixa el traspàs de l’hotel d’una propietat a l’altra es materialitza. I quatre mesos després de l’operació, la nova propietat li remet un ‘buromail’ comunicant-li «el seu acomiadament disciplinari per haver mantingut converses per correu electrònic relatives a un projecte empresarial de tercers». Per a l’empresa, aquest comportament suposava un trencament de la bona fe contractual i abús de confiança al considerar-lo equiparable a estar prestant serveis per a una altra empresa mentre estava de baixa mèdica. 

Si bé el jutjat de primera instància va acceptar aquest argument com a vàlid, els magistrats del TSJC no opinen de la mateixa manera. «La inclusió en còpia de correus electrònics no suposa treballar en tasques pròpies de la professió de director comercial, i el fet que estigués en situació de baixa no suposa una transgressió de la bona fe contractual», dictamina la sentència, citada per Sammos Legal.