Evolució dels indicadors

Les exportacions catalanes van créixer el 22,2% en el primer trimestre en un context d’inflació

  • El dèficit comercial cau el 57,3% pel descens dels preus energètics

Les exportacions catalanes van créixer el 22,2% en el primer trimestre en un context d’inflació
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El consum intern i el comerç exterior continuen sent el motor indubtable de l’economia espanyola i catalana. Les dades de març de la balança comercial catalana són una evidència que l’adaptació al context econòmic internacional s’està fent de manera correcta.

En dades acumulades gener-març del 2023, subjectes a l’efecte calendari, les exportacions de Catalunya van créixer un 22,2% respecte del mateix període del 2022 fins a assolir 26.737,2 milions d’euros, (26% del total de les exportacions espanyoles). Per la seva banda, les importacions acumulades de Catalunya van suposar 29.043,8 milions d’euros (26,6% del total d’Espanya), amb un augment de 9,9% respecte del mateix període de l’any anterior, superior al de les importacions de tot Espanya (4%). 

Fonts del Ministeri de Comerç apunten que «l’anàlisi de les dades exigeix posar-los en el context dels problemes associats a la persistent inflació de matèries primeres, una moderació en el comportament dels preus energètics, a discontinuïtats incertes a les cadenes de subministrament global de certs béns intermedis i a l’efecte calendari (celebració de Setmana Santa), a més de la reconfiguració de fluxos comercials associats al conflicte armat a Ucraïna, a una creixent fragmentació del comerç global i a situacions concretes de bloqueig comercial a productes espanyols com la imposada per Algèria des de maig del 2022». Semblant tirallonga d’elements no fa més que accentuar la complexa situació i les dificultats d’avançar tendències. Serveixi en qualsevol cas d’indicador de reactivació econòmica per la via més interessant, la venda a l’exterior, que obre la possibilitat a millores en productivitat (per la venda de productes de més preu).

El mes de març del 2023, les exportacions catalanes de mercaderies van augmentar un 27,2% respecte a la xifra del mateix mes de l’any anterior, arribant als 10.381,7 milions d’euros. Això suposa un sostingut creixement amb una taxa de variació anual superior a la del conjunt d’exportacions espanyoles (17,7%). En conseqüència, el pes de Catalunya respecte del volum total d’exportacions espanyoles (38.932,7 milions d’euros) va créixer fins a arribar a ser el 26,7%. El sector químic, primera rúbrica industrial en termes de comerç exterior, continua sent el de més pes relatiu de les exportacions catalanes (30,6% de total), sector automòbil (17,2%), béns d’equipament (15,1% del total) i alimentació, begudes i tabac (13%).

Notícies relacionades

Les importacions catalanes el març del 2023 van ascendir a 10.287,1 milions d’euros, amb un augment contingut de 5,4% respecte a la xifra del mateix mes de l’any anterior (1,8 punts superior al creixement de les importacions espanyoles de 3,6%). Catalunya va representar el 26,3% del total de les importacions espanyoles, la xifra d’aquestes va ascendir a 39.090,4 milions d’euros. El saldo comercial de Catalunya va registrar el març del 2023 un superàvit de 94,6 milions d’euros, en contraposició amb el dèficit registrat el mateix mes del 2022 (-1.599,8 milions d’euros amb dades provisionals). La taxa de cobertura es va situar al 100,9%, amb una millora del nivell de cobertura de 17,3 punts percentuals més que el març del 2022 (83,6%, dades provisionals).

Segons dades avançades per la secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, a partir de dades del departament de Duanes i Impostos Especials de l’Agència Tributària, les exportacions de mercaderies de Catalunya del mes de març del 2023 van ascendir a 10.381,7 milions d’euros, amb una taxa de variació anual (tva) de 27,2% respecte del mateix mes de l’any anterior, 9,5 punts superior de la tva del conjunt d’exportacions espanyoles (17,7%). En comparació amb el mes de febrer del 2023, van ascendir un 21%.