Crisi en potència

L’FMI alerta de la repercussió global del possible impagament de deute per part dels EUA

  • Els EUA segueixen sense acord sobre el sostre de deute

  • Alarma davant l’avanç a juny de l’amenaça d’impagament als EUA

L’FMI alerta de la repercussió global del possible impagament de deute per part dels EUA
1
Es llegeix en minuts

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha manifestat la seva preocupació per les «greus repercussions» en l’economia mundial que tindria un ‘default’ (impagament) de deute per part dels EUA. L’avís es produeix en un moment en què la primera potència mundial no aconsegueix un acord polític per elevar o suspendre el seu límit d’endeutament.

«La nostra avaluació és que hi hauria repercussions molt greus no només per als EUA sinó també per a l’economia global si hi hagués un incompliment de pagament del deute nord-americà», ha afirmat a periodistes la directora de comunicacions de l’FMI, Julie Kozack, en una conferència de premsa telefònica.

«Recomanem encaridament les parts als EUA que s’uneixin per arribar a un consens per resoldre aquest problema amb caràcter d’urgència», va afegir. L’FMI va advertir sobre el potencial de més costos d’endeutament, una inestabilitat global més àmplia i conseqüències econòmiques en cas d’un ‘default’ dels EUA.

«Hem vist un món en els últims anys que s’ha vist afectat per molts impactes, i per això ens agradaria evitar aquestes greus repercussions», va dir Kozack. Demòcrates i republicans estan embrancats en una baralla per elevar el sostre del deute públic nord-americà, una maniobra legislativa necessària perquè els EUA puguin continuar demanant diners prestats i pagant els seus comptes, així com als seus funcionaris i als seus creditors.

Límit, l’1 de juny

Sense un acord, l’economia més gran del món es trobaria, potencialment a partir de l’1 de juny, en mora, una situació sense precedents. El president Joe Biden, que descarta de moment retallades pressupostàries acusant els republicans al Congrés de posar l’economia d’«ostatge», va rebre dimecres funcionaris dels dos bàndols a la Casa Blanca i està prevista una nova reunió per divendres.

Notícies relacionades

L’expresident republicà Donald Trump, que busca la reelecció el 2024, va instar dimecres els legisladors republicans a «provocar un ‘default’ si els demòcrates no concedeixen «retallades massives». No obstant, va estimar que l’incompliment de pagaments probablement s’evitaria, predient que els demòcrates «cedirien» en l’assumpte.

Però la secretària del Tresor dels Estats Units, Janet Yellen, va advertir que el sol fet de coquetejar amb l’incompliment, portant les negociacions al límit, «pot generar costos econòmics significatius».