A totes les aerolínies

Els pilots d’avió podrien anar a la vaga aquest estiu pels serveis mínims «abusius» de Transports

El secretari general de Sepla ha explicat que la mesura «és a sobre de la taula», però encara no hi ha cap decisió

Els pilots d’avió podrien anar a la vaga aquest estiu pels serveis mínims «abusius» de Transports
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla) estudia portar a terme diferents aturades durant l’estiu a totes les companyies aèries representades pel sindicat, a causa de la «inconformitat» amb l’aplicació de serveis mínims «abusius» per part del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agència Urbana en les vagues vigents d’Air Nostrum i Air Europa.

Així ho ha anunciat el secretari general de Sepla, Javier Fernández-Picazo, en la roda de premsa d’aquest divendres, en la qual ha explicat que la mesura «és a sobre de la taula», però encara no hi ha cap decisió. «Seria una decisió que cal valorar i negociar», ha afegit. També apunta que intentaran reunir els diferents col·lectius dins del sector aeri, com ara tripulants de cabina de passatgers (TCP) i controladors aeris, i, fins i tot, els del transport per carretera.

Fernández-Picazo ha lamentat que els serveis mínims del 90% provoquen que els efectes de la vaga «cronifiquin els conflictes» i ha assegurat que l’únic perjudicat «és l’usuari». «Les aerolínies no se senten en absolut pressionades en la taula de negociació», ha denunciat. En aquest sentit, ha recordat que hi ha unes 14 sentències o resolucions de l’Audiència Nacional que demanen a l’Administració que «no conculqui el dret fonamental a la vaga dels treballadors i que el respecti».

Actualment, Sepla té representació sindical a 11 aerolínies, a més de les esmentades Air Nostrum i Air Europa, i són les següents: Iberia, Iberia Express, Vueling, Ryanair, easyJet, Norwegian, Swiftair, Plus Ultra, Jet 2, Eurowings i Evelop.

Mesures cautelars

A més, Sepla ha registrat la sol·licitud de mesures cautelars a l’Audiència Nacional per «vulneració del dret constitucional a la vaga» per l’aplicació «abusiva» dels serveis mínims del ministeri en les aturades d’Air Nostrum, i també preveu més mobilitzacions a Air Europa per a aquest estiu. En aquesta línia, el delegat cap de Sepla a Air Nostrum, Manuel Reyes, ha qualificat d’«inconcedible» que «el Govern permeti a la companyia parapetar-se darrere uns serveis mínims abusius i evitar així arribar a un consens».

La sol·licitud, portada davant la sala contenciosa de l’Audiència Nacional, serà replicada pels pilots d’Air Europa, que començaran amb noves aturades a partir del 22 de maig. Els pilots d’Air Nostrum van iniciar a finals de febrer una vaga a totes les bases i centres de treball de l’aerolínia, de caràcter indefinit i que es desenvolupa cada dilluns i cada divendres, en el marc de les negociacions del seu conveni col·lectiu.

Per la seva banda, el delegat en cap de Sepla a Air Europa, Carlos Sánchez, ha demanat que l’Administració pública exerceixi el paper imparcial que se li pressuposa i ha avançat que les mobilitzacions dels pilots «no pararan» i preveu noves aturades aquest estiu, si la direcció de l’aerolínia es continua negant a escoltar les reclamacions salarials i laborals dels treballadors.

El 8 de maig, Sepla va anunciar la convocatòria de vuit noves jornades de vaga a Air Europa per als dies 22, 23, 25, 26, 29 i 30 de maig i l’1 i 2 de juny a totes les bases i centres de treball a Espanya. Anteriorment, ja es van celebrar aturades els dies 1, 2, 4 i 5 d’aquest mes.

Manifestació

Notícies relacionades

Els sindicats del transport aeri es van manifestar divendres passat en una concentració al davant del Ministeri de Transports, en la qual, en declaracions a Europa Press, van lamentar que «els serveis mínims ronden el 90% o més, cosa que significa que, d’uns 80 vols programats al dia que tenen les companyies aèries, només uns 18-20 vols són els que es cancel·len».

La convocatòria d’aquest divendres ha estat liderada pel Sindicat Espanyol de Pilots de Línies Aèries (Sepla), la Unió Sindical Obrera (USO), el Sindicat de Tripulants de Cabina de Passatgers de Línies Aèries (Sitcpla) i l’Associació Sindical Espanyola de Tècnics de Manteniment Aeronàutic (Asetma).