Diàleg social

Treball cita aquest dijous patronal i sindicats per desencallar l’Estatut del Becari

  • Treball planteja limitar les pràctiques extracurriculars a 480 hores a l’any

  • Els estudiants en pràctiques començaran a cotitzar a partir del curs vinent

Treball cita aquest dijous patronal i sindicats per desencallar l’Estatut del Becari

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball ha citat aquest dijous a les 12 del migdia patronal i sindicats per mirar de desencallar les negociacions sobre l’Estatut del Becari, tal com ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de diverses fonts del diàleg social. La taula de diàleg social portava gairebé un mes i mig sense reunir-se. Aquesta cerca forjar una norma que limiti les pràctiques fraudulentes i reforçar les garanties dels alumnes durant les seves etapes formatives en empreses i institucions.

No obstant, l’entesa no està sent possible, la patronal es resisteix a acceptar les condicions de Treball i un Estatut que Yolanda Díaz preveia inicialment tenir tancat en tres mesos acumula ja més d’un any de converses. Actualment, entre curriculars i extracurriculars, hi ha a Espanya entorn d’un milió d’estudiants realitzant pràctiques cada any.

El principal nus gordià de les negociacions es troba a la figura de les pràctiques extracurriculars, aquelles que realitzen els estudiants al marge dels crèdits necessaris per aprovar el seu grau o cicle i que estan pensades, sobre el paper, per guanyar experiència.

El problema és que algunes empreses i institucions públiques, com les universitats, es valen d’aquesta figura per ocupar becaris en tasques pròpies de treballadors, però a un cost molt menor. Ja que solen ser remunerades, però a quanties que no sempre arriben a l’equivalent al salari mínim. I mentre que oficialment són ‘compensacions’ a l’estudi tampoc generen, per exemple, dret a futures prestacions d’atur.

Si bé la pretensió inicial de Treball va ser suprimir gradualment aquesta figura i que a partir del 2025 ja cap estudiant pogués fer pràctiques extracurriculars, el rebuig de la patronal i la falta de suports parlamentaris suficients van provocar que Díaz cedís. Fins al punt que els sindicats ja donaven per tancat amb ells un principi d’acord, del qual posteriorment es van desdir per tornar a reobrir la negociació.

Treball va passar de suprimir totalment les pràctiques extracurriculars a limitar el seu ús per evitar que aquest fos fraudulent. En els últims esborranys el límit màxim se situava en 480 hores a l’any per estudiant. El que equival a 40 hores a la setmana durant un trimestre o 20 hores a la setmana durant un semestre. Aquestes tampoc podran superar el 15% del temps que durin el total d’assignatures.

L’‘estira-i-arronsa’ de la negociació es concentrarà presumiblement en aquesta matèria, amb una patronal que demanda, entre altres, més flexibilitat, és a dir, més hores de pràctiques extracurriculars, i uns sindicats que es debaten entre acceptar aquesta quantia –malgrat les seves pretensions inicials– o desmarcar-se d’un acord sobre el qual fa més d’un any que estan negociant.

Un ‘tap’ de més de 1.000 llocs de treball a l’any

Notícies relacionades

L’abús de les pràctiques extracurriculars per cobrir llocs de treball suposa un ‘tap’ de més de 1.000 llocs de treball anuals, segons dades facilitades pel Ministeri de Treball. Concretament, des del 2018 la Inspecció de Treball ha destapat 4.805 falsos becaris i ha imposat sancions i requeriments a les empreses ocupadores per valor de 15,1 milions d’euros. Tant a l’empresa privada, com a les universitats públiques. El 2018 la UB va pagar 7.271,5 euros a un estudiant de Psicologia que estava realitzant pràctiques com a suport a la universitat i va denunciar el centre per considerar que estava suplantant un empleat.

Patronal i sindicats esperen que des de Treball els remeti el que hauria de ser l’últim esborrany sobre l’Estatut del Becari. No obstant, l’última reunió que van mantenir les parts, el 30 de març passat, ja estava previst per Treball que fos l’última. Les negociacions bipartides entre empresaris i centrals per acabar forjant l’acord salarial no ha facilitat les agendes i des de Treball tampoc se’ls ha remès el text definitiu sobre el qual s’haurien d’haver pronunciat les cúpules de les organitzacions.