Ocupació pública
Perfil opositor: dona, universitària, 41 anys, amb fills i cinc anys d’experiència laboral
Sanitaris, docents, Mossos: així es distribueixen les 14.000 places que la Generalitat traurà a oposició el 2023
La Isabel va compleir 56 anys fa dos mesos. És llicenciada en Dret i va exercir com a advocada després de sortir de la facultat, fins que va néixer el seu primer fill. Quan el seu segon fill va complir tres anys, es va plantejar tornar a treballar i ho va fer a temps parcial com a agent financera en un banc especialitzat en la comercialització d’hipoteques. Quan l’entitat va decidir externalitzar la comercialització de les seves hipoteques per estalviar costos laborals, la Isabel va deixar l’entitat. Després va treballar en un càrrec similar amb un altre banc, però quan l’havien de contractar de manera indefinida va ser acomiadada. Amb 56 anys, la Isabel ha posat fil a l’agulla amb les oposicions. Al març va aprovar un examen per a un lloc d’auxiliar administrativa a l’Agència Tributària, però no va treure prou nota per obtenir plaça. Gairebé ni s’ho esperava, perquè amb prou feines se’l va poder preparar. A principis d’abril es va presentar per a un examen d’oposicions a la Universitat Complutense de Madrid. També el va aprovar. Ahir, 6 de maig, va fer el seu segon examen per a aquesta oposició. «No sé si aconseguiré plaça. Som molts. Però confio que almenys em quedaré a la borsa de treball i que em podran trucar de tant en tant», afirma amb certa conformitat. «Després em prepararé per a les de l’ajuntament –afegeix– i continuaré pendent de tot el que surti amb un temari similar al que estic estudiant». Per ella l’important no és el nivell del càrrec: «A la meva edat, m’és igual ser auxiliar administrativa o cap de negociat. El que vull és una oposició que no m’impliqui massa temps preparar-la i una feina que em permeti tenir temps lliure».
Retrat robot
La Isabel encaixa gairebé al 100% en el retrat robot de l’actual persona opositora, segons es desprèn de l’enquesta realitzada pel portal Oposita Test a partir de més de 3.600 entrevistes ‘online’ entre els estudiants. Dona (81% del total), amb una edat compresa entre 36 i 50 anys (56%), on dominen els 41 anys, que viu en parella i amb fills (38%) en un entorn urbà (71%), amb formació universitària (63%) i una experiència laboral superior a cinc anys (78%) i que es prepara per a administrativa o auxiliar administrativa (75% dels enquestats) són alguns trets majoritaris que defineixen el retrat robot de la persona que estudia oposicions el 2023. Els 56 anys de la Isabel la desplacen lleugerament de la forquilla d’edat dominant, però no de la tendència general: cada vegada hi ha més quantitat d’opositors que tenen més edat. «L’empleat públic o funcionari tindrà cada vegada més experiència prèvia, ja que gairebé 8 de cada 10 opositors tenen més de 5 anys d’experiència. I també hi ha més rotació, ja que l’edat de l’opositor fa anys que va en augment», assenyala Jacobo Fariña, responsable de comunicació d’OpositaTest.
Catalunya
En particular, a Catalunya l’opositor o opositora és una mica més gran que a la resta d’Espanya, en menor mesura són homes (només el 15%) i el 66% tenen més de 40 anys. Menys opositors tenen formació universitària (el 53% davant el 63% de mitjana) però més ingressos personals: el 63% declara tenir ingressos per sobre de 1.000 euros. El 87% té més de 5 anys d’experiència laboral i generalment opta a oposicions nacionals, segons dades de l’enquesta. Per la seva banda, el Departament de Funció Pública de la Generalitat ha extret conclusions sobre el perfil dels empleats públics interins que han aconseguit estabilitzar el seu lloc en les recents convocatòries públiques: el 73% són dones i el 27% són homes, la mitjana d’edat d’aquests treballadors i treballadores és de 49 anys i el 71% són majors de 45. Quant a l’antiguitat, la mitjana és de 13 anys de serveis prestats.
Notícies relacionadesEn general, el perfil tipus que resulta de l’enquesta d’Oposita Test és el del multiopositor: 6 de cada 10 estudiants afirmen que es preparen dues o més proves alhora. L’enquesta del portal de formació mostra que el 38% mai havia preparat una oposició abans. No obstant, el 62% afirma que ja ha preparat alguna oposició, el 34% repeteixen la mateixa i 28% en preparen d’altres. «El procés de preparació d’una oposició és una cursa de fons que pot resultar frustrant, sobretot si no aproves, que passa sovint, però ho has d’afrontar com un aprenentatge i part del procés», aconsella Jonathan García, CEO de la pàgina web de formació per a opositors.
- Acord per accelerar l’ampliació de l’hospital Josep Trueta de Girona
- L’agenda del Govern Illa obre una ronda de contactes amb els expresidents de la Generalitat
- El model territorial Sánchez posa en marxa les reunions bilaterals amb els líders autonòmics
- Delinqüència El PP presentarà a la Generalitat un pla de xoc contra la inseguretat
- Política migratòria Feijóo exigeix a Grècia una aliança europea contra la immigració irregular