Energia

Ribera diu que el Govern investigarà l’entrada de dièsel rus a Espanya

  • Repsol denuncia l’entrada il·legal de dièsel rus a Espanya

  • ¿Com pot afectar els consumidors la decisió de l’OPEP+ de retallar la seva producció?

Ribera diu que el Govern investigarà l’entrada de dièsel rus a Espanya
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha confirmat que el Govern central investigarà l’entrada de dièsel rus a Espanyadenunciada aquest dijous pel conseller delegat de Repsol, Josu Jon Imaz, durant la presentació de resultats. «El nostre compromís és investigar que és el que està passant amb l’arribada de combustibles [de Rússia] que en principi venen amb papers que acrediten la seva procedència correcta, però davant la més petita sospita el que correspon és investigar si aquests papers són els correctes i si els productes que importen són d’on diuen que són o si són d’una altra procedència i hi ha algun tipus d’irregularitat», ha afirmat Ribera a la sortida d’un esmorzar informatiu a Madrid.

El maig de l’any passat, la Comissió Europea va anunciar el veto a l’entrada de dièsel des de Rússia, amb efectes a partir de febrer d’aquest any, per evitar contribuir al finançament de la guerra d’Ucraïna. Però lluny de produir-se un fre de les importacions, segons Imaz, el dièsel rus continua arribant al continent a través de tercers països. «El dièsel rus continua sent al mercat. Continua sent al mercat europeu. I continua sent al mercat espanyol. Hi ha de diferents destinacions, cap a Turquia o cap al nord de l’Àfrica, i d’altres, però aquest dièsel [rus] continua arribant a la Unió Europea», va assegurar Imaz.

Notícies relacionades

«Espero que les autoritats europees siguin fermes amb les sancions per als productes russos. Primer, perquè això forma part del que està fent Europa per pressionar Rússia per frenar la guerra. I segon, perquè és el que és just, ja que algunes companyies sí que estem complint les sancions perquè n’estem convençudes per una qüestió moral, però també perquè hi ha un règim de sancions», ha insistit Imaz, que a l’octubre augurava «alts preus del dièsel» en els mesos següents a causa de l’escassetat que podria generar la falta de dièsel rus i la recuperació de la demanda xinesa.

Al ser preguntada per aquestes declaracions del conseller delegat de Repsol, la vicepresidenta Ribera ha afirmat que «les primeres consultes» fetes als importadors d’aquest producte «mostren una documentació que aparentment és correcta i no procedeixen de Rússia». Però també ha afegit que el Govern central està «atent i vigilarà que això sigui així». A la denúncia d’Imaz s’hi suma una informació publicada aquest divendres per ‘El Mundo’ que afirma que el Marroc està venent dièsel a Espanya després de comprar-ne milions de litres a Rússia.