Pla controvertit
Els promotors del megaprojecte de la cimentera de Sitges estimen que generarà 4.400 llocs de treball i un impacte de 315 milions
Un estudi econòmic encarregat per FCC assegura que el ‘hub’ audiovisual impulsarà l’activitat residencial

El megaprojecte per convertir l’antiga cimentera de Vallcarca, a Sitges (Barcelona), en un ’hub’ tecnològic podria generar un impacte econòmic de 315 milions d’euros al conjunt de Catalunya i la creació de 4.400 llocs de treball. Així ho estima un estudi encarregat per la promotora Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) a la consultora Deloitte, segons ha informat l’ACN.
La mateixa anàlisi apunta que la implantació d’empreses dels sectors de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) així com audiovisuals, i d’activitats complementàries rondaria els 300 milions d’euros d’impacte, una tercera part dels quals revertiria directament a Sitges. La iniciativa, avalada pel govern municipal i criticada pels grups ecologistes, va sortir a la llum l’octubre de l’any passat tot i que de moment se’n coneixen pocs detalls.
Un «referent internacional»
També s’estima que el ‘hub’ impulsi l’activitat residencial amb més demanda de lloguer i més activitat comercial i hotelera, amb un impacte d’uns 20 milions d’euros, amb incidència a parts iguals entre Sitges i la resta de Catalunya.
FCC afirma que el projecte per transformar Vallcarca pretén erigir-se com a «referent internacional» en urbanisme «sostenible i respectuós amb el patrimoni industrial i paisatgístic del parc del Garraf» i recorden que la intenció és crear un gran districte d’innovació al voltant de la riera que creua la zona, segons l’ACN.
16 de les 49 hectàrees
El ‘hub’ plantejat per la constructora ocuparia 16 de les 49 hectàrees industrials actuals –actualment la cimentera en té 20–. La resta de l’espai, garanteixen, seria integrat al parc natural del Garraf i a les actuals infraestructures.
A part de reurbanitzar la fàbrica, FCC també vol reformar el front marítim. La intenció és transformar el moll per crear un port focalitzat en el sector audiovisual i alhora recuperar també la platja.
Per al pròxim mandat
Així, sostenen, el projecte en conjunt cerca la implantació d’empreses especialitzades al sector audiovisual, tecnològic i formatiu «en un espai pensat per residir, viure i créixer econòmicament». No obstant, per tirar-lo endavant és necessari un canvi d’usos al planejament urbanístic. L’Ajuntament de Sitges ha defensat en reiterades ocasions el seu posicionament a favor de canviar la indústria pesant per una proposta basada en «indústria verda i del coneixement».
El govern considera que el ‘hub’ és una «gran oportunitat per al desenvolupament econòmic», si bé precisa que abans d’afrontar els canvis urbanístics obriran una consulta ciutadana. El calendari electoral, però, trasllada aquest primer pas a la pròxima legislatura, una vegada superades les eleccions del mes de maig.
Urbanisme Sitges Ecologia Infraestructures Construcció FCC (Fomento de Construcciones Y Contratas)
- Trail Núria Picas venç el dolor: «He estat en la misèria durant més de set hores»
- A la Metropolitana Nord Els metges titllen de «racista» una ordre de Salut contra els estrangers que es tracten a Catalunya
- Totes les estrenes i tornades Les 10 sèries que no et pots perdre aquest octubre
- Seguretat La Policia Nacional ensenya què marcar al teu mòbil per trucar a emergències sense que el teu agressor se n’adoni
- Fauna de clima càlid Els arbres ‘antisequera’ que Barcelona planta per afrontar el canvi climàtic
- Sisè aniversari de l’1-O: tots els actes, en directe
- Legislació ¿Quant temps puc tenir la meva mascota sola a casa amb la nova Llei de Protecció Animal?
- Llei de benestar animal Deixar lligat un gos davant un supermercat et pot costar fins a 10.000 euros
- Contaminació La UE prohibeix la purpurina, perles exfoliants i altres microplàstics
- Humanitat Vides exemplars