Pla controvertit

Els promotors del megaprojecte de la cimentera de Sitges estimen que generarà 4.400 llocs de treball i un impacte de 315 milions

Un estudi econòmic encarregat per FCC assegura que el ‘hub’ audiovisual impulsarà l’activitat residencial

Els promotors del megaprojecte de la cimentera de Sitges estimen que generarà 4.400 llocs de treball i un impacte de 315 milions

ACN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El megaprojecte per convertir l’antiga cimentera de Vallcarca, a Sitges (Barcelona), en un ’hub’ tecnològic podria generar un impacte econòmic de 315 milions d’euros al conjunt de Catalunya i la creació de 4.400 llocs de treball. Així ho estima un estudi encarregat per la promotora Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) a la consultora Deloitte, segons ha informat l’ACN.

La mateixa anàlisi apunta que la implantació d’empreses dels sectors de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) així com audiovisuals, i d’activitats complementàries rondaria els 300 milions d’euros d’impacte, una tercera part dels quals revertiria directament a Sitges. La iniciativa, avalada pel govern municipal i criticada pels grups ecologistes, va sortir a la llum l’octubre de l’any passat tot i que de moment se’n coneixen pocs detalls.

Un «referent internacional»

També s’estima que el ‘hub’ impulsi l’activitat residencial amb més demanda de lloguer i més activitat comercial i hotelera, amb un impacte d’uns 20 milions d’euros, amb incidència a parts iguals entre Sitges i la resta de Catalunya.

FCC afirma que el projecte per transformar Vallcarca pretén erigir-se com a «referent internacional» en urbanisme «sostenible i respectuós amb el patrimoni industrial i paisatgístic del parc del Garraf» i recorden que la intenció és crear un gran districte d’innovació al voltant de la riera que creua la zona, segons l’ACN.

16 de les 49 hectàrees

El ‘hub’ plantejat per la constructora ocuparia 16 de les 49 hectàrees industrials actuals –actualment la cimentera en té 20–. La resta de l’espai, garanteixen, seria integrat al parc natural del Garraf i a les actuals infraestructures.

A part de reurbanitzar la fàbrica, FCC també vol reformar el front marítim. La intenció és transformar el moll per crear un port focalitzat en el sector audiovisual i alhora recuperar també la platja.

Per al pròxim mandat

Notícies relacionades

Així, sostenen, el projecte en conjunt cerca la implantació d’empreses especialitzades al sector audiovisual, tecnològic i formatiu «en un espai pensat per residir, viure i créixer econòmicament». No obstant, per tirar-lo endavant és necessari un canvi d’usos al planejament urbanístic. L’Ajuntament de Sitges ha defensat en reiterades ocasions el seu posicionament a favor de canviar la indústria pesant per una proposta basada en «indústria verda i del coneixement».

El govern considera que el ‘hub’ és una «gran oportunitat per al desenvolupament econòmic», si bé precisa que abans d’afrontar els canvis urbanístics obriran una consulta ciutadana. El calendari electoral, però, trasllada aquest primer pas a la pròxima legislatura, una vegada superades les eleccions del mes de maig.