El cost de l’energia

Catalunya | Preu de la llum per hores avui dijous 13 d’abril

L’electricitat puja un 46,5%, fins als 57 euros/MWh

Catalunya | Preu de la llum per hores avui dijous 13 d’abril
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El preu mitjana de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista repuntarà aquest dijous un 46,5% respecte a aquest dimecres, fins als 57 euros per megawatt hora (MWh).

 Per franges horàries, des de les 12.00 fins a les 19.00 hores es registraran preus inferiors als 5 euros/MWh, amb un mínim per a la jornada de 0,10 euros/MWh entre les 15.00 i 17.00 hores. Per la seva banda, el preu màxim s’ha donat entre les 07.00 i 08.00 hores, amb 123,54 euros/MWh.

 A aquest preu mitjà del ‘pool’ se sumaria la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, però per a aquest dijous se situarà novament en 0 euros/MWh, situació que es repeteix des del 27 de febrer.

 El preu mitjà de la llum aquest abril se situa entorn dels 63 euros/MWh, tres vegades inferior als 191 euros/MWh que va registrar el mateix mes de l’any passat.

 La denominada ‘excepció ibèrica’ s’ha estès fins al 31 de desembre, després de l’acord arribat per Espanya i Portugal amb la Comissió Europea.

 Així, es prolonga set mesos, fins a final d’aquest any, i no s’exclou que pugui prolongar-se més temps si l’esmentat marc també es prolonga.

 En concret, l’acord no només representa una extensió de l’excepció ibèrica que ja s’aplicava, sinó que implica alguns ajustos per acomodar-lo, com la referència de preus, que fins ara s’incrementava en cinc euros al mes, i ara serà més suau.

Notícies relacionades

 En l’acord original, l’esmentat preu de referència per al gas tenia un valor mitjà de 48,8 euros/MWh: era de 40 euros/MWh durant sis mesos, elevant-se 5 euros/MWh cada mes a partir de llavors. Ara, s’incrementarà en 1,1 euros/MWh des d’abril, per acabar en 65 euros/MW. Per a aquest mes d’abril, el límit està fixat en 56,1 euros/MWh.

Actualment, el mecanisme porta sense tenir efecte sobre els processos de cassació marginal als mercats majorista des de finals de febrer, a causa del descens del preu del gas natural per sota dels llindars fixats per a la seva aplicació, però, en cas necessari, la pròrroga permetrà mantenir un preu raonable, no tan dependent de l’evolució del gas natural.