Junta d’accionistes

Botín defensa que la regulació i supervisió de la banca europea és la «més estricta del món»

  • L’executiva afirma que les empreses «lideren» la recuperació a Espanya i demana reformes perquè el país passi al «nivell següent»

Botín defensa que la regulació i supervisió de la banca europea és la «més estricta del món»
3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

La presidenta de Banco Santander, Ana Botín, ha defensat aquest divendres que els bancs es troben en una «situació sòlida, molt més que fa 15 anys», quan va arrencar la crisi financera global del període 2008-2014. «En el cas dels bancs europeus, estem subjectes a la regulació i supervisió més estricta del món. Com ha dit el Banc Central Europeu, la banca europea és sòlida, i té una posició folgada de capital i liquiditat amb la qual pot fer front a episodis de volatilitat provocats per problemes específics en entitats concretes», ha sostingut, amb referència a les caigudes recents de Silicon Valley Bank als Estats Units i Credit Suisse a Suïssa. 

Durant la junta d’accionistes anual del seu grup, Botín ha lloat la «ràpida resposta» donada per les autoritats nord-americanes, les suïsses i el BCE, per haver sigut «fonamentals per restablir les condicions adequades i recuperar la confiança». Alhora, ha argumentat que la recent tempesta bancària és una «gran oportunitat» per completar la unió del mercat de capitals i la unió bancària europea, amb la creació del fons comunitari de garantia de dipòsits. «Aquesta seria la millor resposta davant els desafiaments d’Europa, que contribuirà a generar més confiança, i seria una gran base per atraure la inversió necessària per al creixement», ha defensat. 

L’executiva també ha aprofitat per posar deures al Govern i retreure-li implícitament els seus recents enfrontaments amb alguns empresaris. «La recuperació a Espanya és gràcies al lideratge de milions d’autònoms, pimes i empreses, que s’esforcen cada dia a millorar les seves empreses; gràcies també a la millora del turisme, un bon nivell d’estalvi d’empreses i famílies, i el focus a reduir la dependència energètica. Per portar el nostre país al nivell següent, necessitem reformes estructurals que ens permetin reprendre la convergència amb Europa en termes de renda, benestar i qualitat de vida», ha assegurat. 

Ben preparat

La banquera, així mateix, ha defensat que Banco Santander està «molt ben preparat» per afrontar les turbulències actuals. Al contrari que en les dues entitats caigudes, ha relatat, el 80% dels dipòsits del banc procedeixen de «milions» de particulars i empreses, i la majoria estan avalades per fons de garantia, cosa que li aporta una base de finançament «molt més estable i resilient en temps de crisi». El grup, ha continuat, està «molt diversificat tant geogràficament com en negocis», cosa que «va demostrar ser un avantatge competitiu fonamental durant la crisi financera del 2008, i ho continua sent ara», mentre té una «combinació única d’escala local i global». 

En aquesta línia, ha revelat que l’entitat té prop de 200.000 milions d’euros dipositats als bancs centrals, que equivalen al 20% dels seus dipòsits. També que el 80% dels dipòsits esmentats són de clients minoristes i que en els seus principals mercats (Espanya, el Regne Unit i els Estats Units) al voltant del 70% estan assegurats pels fons de garantia. Així mateix, ha afirmat que la seva cartera de deute sobirà «està equilibrada amb el risc d’interès del balanç, és petita i està diversificada, amb una durada mitjana de quatre anys, i és relativament nova», així com que el seu risc de crèdit és «baix, predictible i diversificat».

Model tradicional

Notícies relacionades

«Situacions com les viscudes per la banca europea i americana en les últimes setmanes ens recorden el gran valor que és subjacent en els models tradicionals de gestió bancària, com ho és el de Banco Santander: prudència en el control de riscos, solvència i gestió conservadora dels nivells de liquiditat. Banco Santander ha afrontat amb èxit profunds canvis i reptes, una cosa que tornarem a fer ara gràcies a una estratègia que destaca les nostres fortaleses. Som un banc fàcil d’entendre, amb focus en banca comercial,» ha mantingut Botín.

L’executiva també ha donat algunes pistes sobre els resultats que està obtenint el banc en el primer trimestre per donar confiança als inversors. Així, ha apuntat que preveu una millora de la rendibilitat sobre el capital tangible del 13,4% al voltant del 14% (15% de no ser per l’‘impost’ a la banca del Govern), mantenir el capital en el 12% i la ràtio de liquiditat LCR en el 145%. Així mateix, està guanyant més d’un milió de nous clients, amb un creixement del crèdit del 4%, dels dipòsits del 6% i dels ingressos per sobre del 10%. Per tot això, ha mantingut els objectius previstos per a l’any, malgrat haver-los anunciat abans de la recent tempesta bancària.