Ciberdelinqüència

Avís de la Guàrdia Civil: La nova estafa per SMS que suplanta la Moncloa i bancs per rebre un reembors d’impostos

L’esquer, una suposada devolució d’impostos que ascendiria a 431,78 euros

jcarbo43101355 ciber seguridad180427180649

jcarbo43101355 ciber seguridad180427180649 / Thomas Trutschel

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats han detectat un atac per missatge mòbil de suplantació d’identitat que afecta la pàgina web de la Moncloa i de les següents entitats bancàries: Bankia, CaixaBank, BBVA i Santander. Aquest frau utilitza la tècnica coneguda com smishing i és extremadament perillós.

L’usuari rep un SMS al mòbil en el qual se l’informa d’una devolució d’impostos que ha de reclamar accedint a l’enllaç que li proporcionen els pirates. Un cop redirigit a una web fraudulenta, que suplanta la de la Moncloa, se l’insta a triar l’entitat bancària en la qual la víctima té el compte corrent al qual suposadament li ha d’arribar l’ingrés.

Qui segueixi aquestes instruccions arribarà a una web maliciosa i estarà revelant les claus d’accés als seus comptes personals, que és la informació que busquen els ciberdelinqüents. Així, l’estafa hauria tingut èxit.

En el missatge que s’està enviant des d’un número de telèfon particular, sense identificació oficial, s’indica que la devolució a rebre serien 431,78 euros. L’SMS detectat manté una redacció correcta, tot i que presenta alguna falta ortogràfica.

Què fer

Notícies relacionades

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) de l’Institut Nacional de Cibeseguritat d’Espanya (INCIBE) proporciona la informació i el suport necessaris per evitar i resoldre els problemes de seguretat que poden sorgir al navegar per Internet. Segons el seu lloc web, els que hagin rebut aquest missatge i no hagin punxat a l’enllaç no tenen de què preocupar-se i només se’ls recomana que esborrin l’SMS.

Per a aquells per a qui ja sigui massa tard, s’indica que contactin amb la seva entitat bancària, canviïn les credencials d’accés als seus comptes i en revisin els possibles moviments per detectar possibles accions que no reconeguin com a pròpies. Denunciar els fets a la policia seria l’últim pas recomanable que haurien de fer les víctimes d’aquesta estafa.