Picaresca

El Banc d’Espanya avisa: vigila si veus aquest senyal als teus bitllets

10 miren i 3 treballen en una obra de Jaén: «Són el control de qualitat»

Condicionador o mascareta: ¿Quin s’aplica primer o són incompatibles?

Si reps diners tintats, no els acceptis perquè probablement no siguin fruit d’un accident quotidià i a més seran inservibles

El Banc d’Espanya avisa: vigila si veus aquest senyal als teus bitllets
2
Es llegeix en minuts
Alexandra Costa

En temps econòmicament revolts, la picaresca es torna habitual. Una estafa que ha tornat amb força és la dels bitllets tintats. Tot i que cada vegada és menys habitual portar diners a sobre perquè els pagaments amb targeta i ‘contactless’ són més pràctics, has d’anar amb compte si t’arriba un bitllet tacat. Perquè no és que hagi estat a prop d’un bolígraf i l’esborrall sigui fruit d’un accident quotidià, sinó que el més segur és que hagi sigut robat i ara intentin col·locar-lo en el curs legal.

El paper sobre el qual hi ha impresos els bitllets és molt resistent, però s’impregna fàcilment de qualsevol substància. Per això, un dels sistemes antirobatori més habituals és amarar-los amb tinta i, així, fer-los inservibles si són sostrets. En concret, quan un lladre mira de forçar un caixer automàtic o la caixa forta d’un transport blindat, la màquina allibera tinta sobre els diners. A més de ser un protocol de dissuasió, els fa inutilitzables i en permet una posterior identificació.

Tinta que inutilitza els bitllets

Notícies relacionades

La tinta que els cobreix procedeix de dispositius antirobatori IBNS (sistemes intel·ligents de neutralització de bitllets) i sol ser de colors brillants i en especial de violeta, verd, blau, vermell o negre. La tinta se sol vessar des de les vores cap al centre del paper i deixa un rastre molt característic: gairebé tots els diners queden tacats. Per això, els productes químics amb què els delinqüents renten els bitllets per mirar d’eliminar-ne la tinta poden alterar el seu color original i alguns elements de seguretat poden resultar fets malbé o fins i tot desaparèixer.

El Banc d’Espanya ha explicat com actuar en cas que rebis un bitllet tintat:

  • no acceptar-lo i demanar-ne un altre, ja que no és possible saber si la persona que està oferint el bitllet n’és el propietari legítim;

  • rebutjar bitllets descolorits, ja que podrien haver sigut rentats per eliminar les taques;

  • entregar el bitllet tacat al banc informant sobre com el vas rebre.

  • Si la investigació que es porti a terme demostra que les taques procedeixen d’un dispositiu antirobatori, és possible que no tinguis dret al reemborsament. Els bancs centrals nacionals poden bescanviar els bitllets en euros tacats per aquests dispositius només si ho sol·licita el propietari que hagi sigut víctima de l’activitat il·lícita causant de les taques.

  • Si la investigació demostra que les taques no procedeixen d’un dispositiu antirobatori i són el resultat d’un acte fortuït, es bescanviaran per un nou bitllet o se n’abonarà el valor.