Lluita contra el frau

La hisenda catalana s’alia amb els registradors contra el blanqueig

El conveni facilitarà la transmissió electrònica d’informació i la comunicació entre les dues institucions

La hisenda catalana s’alia amb els registradors contra el blanqueig
1
Es llegeix en minuts

Aliança per combatre el frau. L’Agència Tributària de Catalunya (ATC) ha segellat amb els Registradors de Catalunya un acord de col·laboració per millorar la lluita contra el blanqueig de capitals a través de la transmissió electrònica d’informació i la comunicació entre les dues institucions.

El conveni, amb una durada de quatre anys i la possibilitat de pròrroga de quatre anys més, ha sigut segellat per la secretària d’Hisenda de la Generalitat i presidenta de l’ATC, Marta Espasa, i el degà dels Registradors de Catalunya, Vicente García-Hinojal. En virtut de l’acord subscrit, es facilitarà la consulta de l’ATC a informació referent a titularitats reals de participacions i accions de les societats que figurin en el Registre de Titularitats Reals (RETIR).

De la mateixa manera, el conveni regularà la presentació telemàtica de documents i agilitzarà l’accés telemàtic de l’ATC als serveis que ofereixen els sistemes d’expedició de notes simples per internet dels registres de la propietat, mercantils i de béns mobles.

Notícies relacionades

Segons ha apuntat el degà dels Registradors de Catalunya, entre els punts de l’acord destaca l’accés de l’ATC al RETIR, una eina que el pròxim 21 de març fa cinc anys des que es va establir l’obligació de declarar, en ocasió del dipòsit de comptes, la identitat dels veritables titulars de les societats mercantils.

El conveni entre els registradors i l’ATC, segons el parer de García-Hinojal, «evidencia la vocació de servei públic del col·lectiu i segueix l’estela d’altres acords firmats recentment», com el que el Col·legi de Registradors va subscriure el mes de febrer passat amb els Mossos d’Esquadra perquè el cos policial tingués accés a informació registral, incloent-hi el RETIR, amb la pretensió de combatre el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.