Reforma fiscal

Els autònoms que facturin menys de 85.000 euros quedaran lliures de facturar i declarar l’IVA

Hisenda i organitzacions d’autònoms estudien un canvi fiscal que afectarà més d’un milió de contribuents i que inclou acabar amb el règim de mòduls de l’IRPF

4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els autònoms que facturin fins a 85.000 euros a l’any podran triar acollir-se al pròxim règim de franquícia de l’IVA que eximirà de l’obligació d’incloure l’IVA a les factures emeses i de presentar les corresponents declaracions trimestrals de l’impost. Aquesta és una de les mesures sobre la qual ja existeix un consens ple entre els representants del Ministeri d’Hisenda, de l’Agència Tributàri i de les organitzacions CEOE, Cepyme, CCOO, ATA, UATAE i UPTA que participen en un grup de treball creat a finals d’agost en el si de l’Institut d’Estudis Fiscals (IAE), segons han avançat a EL PERIÓDICO fonts de la negociació.

Es calcula que més d’un milió d’autònoms facturen per sota del llindar de 85.000 euros, tot i que el nou règim opcional de l’IVA franquiciat podria no ser interessant per a tots; depenent del tipus de negoci pot resultar més avantatjós facturar amb IVA i declarar l’impost. La reforma neix d’una directiva comunitària que ha d’entrar en vigor el 2025, però l’esmentat grup de treball està debatent com i a qui aplicar el nou règim a Espanya.

Règim de mòduls

L’esmentat grup de treball es va constituir amb l’objectiu de realitzar en el termini de sis mesos una proposta de modificacions normatives amb el seu corresponent calendari sobre el règim tributari dels autònoms i les pimes. Les principals conclusions d’aquest informe de recomanacions, a la redacció del qual està involucrada la Direcció General de Tributs del Ministeri d’Hisenda, inclou també la definitiva eliminació de l’actual règim d’estimació objectiva de l’IRPF (règim de mòduls), de forma transitòria i gradual al llarg d’un període de tres anys. En aquest règim encara tributen uns 355.000 contribuents amb activitats en sectors com l’hostaleria, comerç, hostaleria, taxis, acadèmies, tintoreries, perruqueries i altres negocis els rendiments del qual íntegres no superin els 250.000 euros a l’any. En principi, l’opció del règim de mòduls no se suprimiria per a les activitats agrícoles i ramaderes.

Per escometre aquest reforma existeix l’antecedent de la hisenda foral de Navarra, on es va suprimir el règim d’estimació objectiva de l’IRPF amb efectes des del 2021 i es va posar en marxa un sistema d’estimació directa especial per a autònoms amb una xifra de negocis inferior a 150.000 euros (300.000 en el cas d’activitats agrícoles, ramaderes, forestals o pesqueres).

El 2024 o el 2025

El grup de treball mixt Hisenda organitzacions d’autònoms preveu emetre el seu informe de recomanacions a l’abril (en el moment de la seva constitució es van donar un termini de sis mesos). Alguns representants del grup consideren que els treballs permetrien impulsar el canvi legislatiu a partir de l’abril a fi de poder aplicar ja el gener del 2024 el nou règim de franquícia de l’IVA –que eximiria de l’impost empresaris persones físiques amb una facturació fins a 85.000 euros o 100.000 euros si s’hi inclouen operacions intracomunitàries). El Ministeri d’Hisenda, no obstant, prefereix no parlar de terminis pròxims i recorda que la directiva comunitària que inclou aquest règim de l’IVA –que ja existeix a tots els països de la UE, llevat d’Espanya– no entra en vigor fins al 2025. A més, el Ministeri d’Hisenda recorda que les conclusions que incorpori l’informe són només recomanacions, i no obliguen el Govern.

El cert és que la directora general de Gestió Tributària de l’AEAT, Rosa Prieto, es va referir aquest dimarts que existeix «unanimitat» en el si de l’esmentat grup de l’Institut d’Estudis Econòmics a favor d’implantar el règim de franquícia de l’IVA. Durant la seva intervenció en una taula sobre fiscalitat dins del IV Fòrum Emprenedors i Autònoms organitzat per ATA, Prieto va explicar que Hisenda està estudiant amb les organitzacions d’autònoms aplicar aquest règim pel qual els petits negocis podrien quedar alliberats de declarar l’IVA. Des del seu punt de vista, aquest sistema i l’assistència de l’AEAT «permetrien facilitar el compliment de les obligacions fiscals als autònoms i que no tinguessin por de fer aquest salt a l’estimació directa» que suposaria l’eliminació del règim de mòduls en l’IRPF.

¿Qui beneficia?

Prieto no va fer referència que el règim podria aplicar-se a autònoms amb ingressos fins a 85.000 euros: «les característiques es podran decidir», es va limitar a afirmar. Va ser la vicepresidenta de l’Associació de Treballadors Autònoms (ATA), Celia Ferrero, qui va fer referència al llindar de facturació de 85.000 euros (100.000 euros si existeixen operacions intracomunitàries) que figura en un document resum a què després ha tingut accés EL PERIÓDICO.

«El més important és la disminució d’obligacions formals que es produiria en un règim com l’IVA franquiciat», van coincidir a assenyalar tant Celia Ferrero, com Rosa Prieto i les altres persones que van participar en aquesta taula de debat: la consellera d’Hisenda de Navarra, Elma Saiz; el vicesecretari d’Economia del PP, Juan Bravo, i el catedràtic i advocat Javier Martín, de F&J Martín Abogados.

En un règim d’IVA franquiciat, els autònoms deixarien d’haver de presentar les declaracions trimestrals de l’impost, si bé sí que quedarien subjectes a una exhaustiva declaració informativa anual sobre totes les seves operacions.

Notícies relacionades

«¿Té avantatges? Tot depèn del tipus d’activitat?», va explicar el catedràtic Javier Martín. «Si tinc una activitat amb molt poc IVA suportat, doncs m’interessa molt el règim de franquícia, perquè no he de repercutir i tinc molt poc a deduir. Si la meva activitat té molt IVA suportat, el règim de franquícia no m’interessa. S’haurà de veure cas a cas, però per a una gran majoria d’autònoms és un règim que sens dubte serà beneficiós», va concloure.