Nou sistema de cotització

Aquesta seria la teva quota d’autònoms amb el sistema que proposa el ministre Escrivá | CALCULADORA

La Seguretat Social ultima un nou sistema perquè els treballadors per compte propi paguin en funció dels seus ingressos, amb un període de transició fins al 2031

Aquesta seria la teva quota d’autònoms amb el sistema que proposa el ministre Escrivá | CALCULADORA
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Seguretat Social està negociant amb les organitzacions d’autònoms, la patronal i els sindicats una nova proposta perquè els treballadors per compte propi transitin cap a un model de cotització en funció dels seus ingressos. L’equip de José Luís Escrivá ha dissenyat un esquema de 13 trams, en què aquells que més rendiments nets tinguin hauran de pagar més i aquells amb menys rendiments hauran de pagar menys. És un esborrany que encara no està tancat i que pot patir canvis de més o menys calat, però que establirà el càlcul de la nova quota en funció dels ingressos de l’autònom

Actualment els treballadors per compte propi cotitzen en funció de la quota que ells trien, indiferentment de si guanyen més o menys. La quota més freqüent és la mínima, que és de 294 euros mensuals. Una vegada entri en vigor el nou sistema, el treballador haurà de calcular la seva quota en funció dels ingressos que tingui. Per definir quins ingressos té, haurà de fer una resta entre el que ingressa fruit de la seva activitat i descomptades les despeses deduïbles.

Aquest últim apartat encara està pendent de definir-se i pot tenir canvis, però actualment els autoempleats poden deduir-se del que paguen d’IRPF qüestions com les matèries primeres i mercaderies necessàries per a l’activitat, els sous dels empleats (si en tenen), el lloguer de la botiga, obres o reparacions, despeses financeres i una llarga llista de conceptes que sempre han d’estar directament vinculats amb el seu negoci, i han de poder justificar-los degudament i registrar-los comptablement. De la suma i la resta d’aquestes dues variables en sortirà la quota mensual a pagar.

Notícies relacionades

L’esquema plantejat per Escrivá és progressiu, no entra en vigor de cop i la quota que haurà de pagar un autònom el primer any de vigència no serà la mateixa que quan ja estigui al 100% el 2031. Al principi arrenca amb una bretxa petita entre la quota més elevada i la més baixa, per després anar creixent a mesura que entra plenament en vigor la nova legislació. Al principi la quota més baixa serà d’entre 281,52 euros (si guanyen menys de 600 euros al mes) i 351,9 euros (si guanyen més de 4.050 euros) per progressivament passar a una forquilla d’entre 183,6 i 1.266,6 euros al mes.

El negoci de la majoria d’autònoms es caracteritza per no tenir uns ingressos fixos i uns mesos van millor i d’altres pitjor. Davant d’això, la Seguretat Social ha ideat un esquema flexible en què l’autònom podrà canviar fins a sis vegades a l’any de quota, en funció de com vagi el negoci. El funcionament, d’inici, serà el següent: l’autònom farà una estimació i escollirà quina quota s’adapta més a les seves previsions de rendiments. Pagarà aquesta quota, però si veu que ingressa més o menys del previst, podrà tramitar el canvi i passar a pagar més o menys. I a final d’any Hisenda farà un encreuament entre les seves cotitzacions i els seus ingressos i si ha pagat de més li tornarà diners i si ha pagat de menys n’hi exigirà la diferència.