Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, dimarts 14 de març

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿amb quin es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum avui, dimarts 14 de març
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

  El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista augmentarà aquest dimarts fins als 61,51 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa una pujada del 66,97% respecte als 36,84 euros/MWh d’ahir.

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa per a aquest dimarts en 61,51 euros/MWh. El preu mínim, de 2,36 euros/MWh, s’ha donat entre les 3.00 i les 4.00 hores, mentre que el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i 21.00 hores, quan serà de 179,84 euros/MWh.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi afegeix la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que són al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimarts s’ha situat en 0 euros/MWh, una situació que es repeteix des del 27 de febrer.

 El preu mitjà de la llum en l’acumulat mensual fins al 14 de març se situa en 100,43 euros/MWh, és a dir, 33 euros menys que els 133,36 euros/MWh del mateix període del febrer.

El ‘mecanisme ibèric’

Notícies relacionades

 El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros/MWh durant un període de dotze mesos. D'aquesta manera, cobreix l’hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials i, posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MWh fins que acabi la mesura. Durant tot el mes el preu serà de 55 euros/MWh.