Crisi bancària

Brussel·les i el Govern descarten el contagi de la crisi del SVB a Europa

Calviño destaca la bona salut dels balanços de la banca espanyola i rebutja una situació similar a la dels EUA

Brussel·les i el Govern descarten el contagi de la crisi del SVB a Europa
3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La fallida del Silicon Valley Bank (SVB), derivada de la falta de previsió dels seus gestors a causa de la caiguda del valor de la seva cartera de deute públic i l’impacte de la forta pujada de tipus d’interès amb què la Reserva Federal dels Estats Units està combatent l’espiral inflacionista als Estats Units, ha fet tremolar aquest dilluns els mercats amb caigudes a les borses. Tot i així, ni el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni, ni els principals ministres d’Economia i Finances de l’Eurozona, inclosa la vicepresidenta Nadia Calviño, veuen un «risc específic» per als bancs europeus i han llançat un missatge de calma descartant un possible contagi.

Això sí, coincideixen que l’augment de la volatilitat requereix extremar la «prudència» i, segons la ministra espanyola, «vigilar la política monetària als dos costats de l’Atlàntic». És a dir, que tant la Reserva Federal nord-americana com el Banc Central Europeu es pensin de nou la política de pujada de tipus d’interès en què es van embarcar l’any passat per frenar les tensions inflacionistes i que previsiblement continuarà aquesta setmana a Frankfurt. «El que diria és que aquest increment de la volatilitat en els mercats financers internacionals exigeix més prudència entre les institucions financeres i els responsables de vigilar la política monetària als dos costats de l’atlàntic», ha assenyalat a la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup, en la qual s’han colat el col·lapse del SVB i les «turbulències» que ha provocat en els mercats financers internacionals.

Malgrat aquesta crida a la prudència, la vicepresidenta primera descarta que el que ha passat als Estats Units, on les autoritats han actuat amb «rapidesa i contundència», es traslladi a Espanya gràcies a la salut de la banca espanyola. «Els bancs espanyols es troben en un marc de supervisió i regulació reforçada i una situació sanejada dels seus balanços. És la situació en la qual ens trobem amb una perspectiva de creixement i de bona evolució de l’economia espanyola en el curs del 2023 (...) Seguirem molt de prop els desenvolupaments i la resposta de les autoritats dels Estats Units» però «no em consta cap exposició concreta als bancs que s’estan veient ara afectats en el cas dels Estats Units», ha dit. «No canvia res per a Alemanya», ha dit el seu ministre de Finances, Christian Lindner.

Notícies relacionades

Paraules molt similars han pronunciat alguns dels seus col·legues, com el francès Bruno Le Maire, que també ha descartat «cap risc de contagi específic» per a França. «D’una banda, perquè els bancs francesos no estan exposats als bancs de Silicon Valley i, d’una altra, perquè els models de negoci bancari francesos són molt diferents, amb una diversificació de les exposicions que els protegeix i un sistema de supervisió que és sòlid. Ho repeteixo, no hi ha cap risc específic per a França», ha insistit a la seva arribada a la reunió en un missatge molt similar al pronunciat pels seus col·legues de Portugal, i que ha destacat la robustesa de les regles bancàries europees, i de Bèlgica. «Supervisem la situació hora a hora» però «per ara no tenim indicis que hi hagi cap risc, que hi hagi un impacte als nostres bancs belgues», ha dit el ministre de Finances Vincent van Peteghem

I igual que els representants nacionals, el comissari d’Assumptes Econòmics. «No hi veiem un risc específic de contagi. Per descomptat que estem avaluant la situació en contacte estret amb el Banc Central Europeu» i «hem pres nota de la iniciativa adoptada per les autoritats nord-americanes per evitar el contagi», però «els bancs europeus, tots els bancs europeus, no només els més grans, estan aplicant els estàndards prudencials de Basilea. Així que, directament, no hi ha contagi. La possibilitat d’un impacte indirecte és una cosa que hem de vigilar però, de moment, no ho veiem com un risc significatiu», ha afegit Gentiloni. Segons la Comissió Europea, la presentació del SVB és molt limitada.