Fallida del Silicon Valley Bank

Biden: «El sistema bancari és segur»

El president dels EUA mira d’inspirar confiança i assegura que els contribuents no pagaran les intervencions

Anuncia l’acomiadament de les direccions dels bancs afectats i promet que intentarà reforçar regulacions

Biden: «El sistema bancari és segur»
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha comparegut aquest dilluns al matí a la Casa Blanca mitja hora abans de l’obertura dels mercats per mirar de llançar un missatge tranquil·litzador en els moments de turbulència i por que es viuen des de la fallida de Silicon Valley Bank i el tancament durant el cap de setmana de Signature Bank. «El sistema bancari és segur. Els seus dipòsits hi seran quan els necessitin», ha afirmat el mandatari.

La intervenció té una lectura econòmica, però també política. En un país que on encara batega ressentiment pel rescat a la banca en la gran crisi del 2008, Biden ha volgut insistir que no es tracta d’un «rescat» i ha remarcat, i reiterat, que «no hi haurà pèrdues que siguin sufragades pels contribuents», apuntant que els diners sortiran de taxes que la banca paga al Fons d’Assegurances de Dipòsits.

A més, Biden ha assegurat que «la direcció dels bancs serà acomiadada» i que els inversors als bancs, a diferència dels clients amb dipòsits, no estaran protegits. «Van prendre riscos conscientment, i quan els riscos no donen fruits, els inversors perden els seus diners. Així és com funciona el capitalisme», ha remarcat.

Notícies relacionades

Biden ha assenyalat també críticament l’Administració del seu predecessor, Donald Trump, per revertir algunes de les regulacions que la llei Dodd-Frank del 2010 va reforçar per a la banca després de la crisi del 2008 i ha explicat que demanarà al Congrés que torni a reforçar aquestes normes. Així mateix, ha demanat una investigació per determinar com han caigut les dues entitats. «Hi ha importants preguntes de com aquests bancs van arribar a aquestes circumstàncies i necessitem saber tot el que va passar», ha dit.