Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum del dilluns 13 de març

El preu mínim, de 4,16 euros/MWh, es donarà entre les tres i les sis de la tarda, mentre que el preu màxim es registrarà entre les nou i les deu del matí, quan serà de 95,11 euros/MWh

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum del dilluns 13 de març
1
Es llegeix en minuts

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista baixarà aquest dilluns fins als 36,84 euros per megawatt hora (MWh), cosa que suposa un descens del 54,3% respecte als 80,62 euros/MWh d’aquest diumenge.

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum al mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situa per a aquest dilluns en 36,84 euros/MWh. El preu mínim, de 4,16 euros/MWh, es donarà entre les tres i les sis de la tarda, mentre que el preu màxim es registrarà entre les nou i les deu matí, quan serà de 95,11 euros/MWh.

A aquest preu del ‘pool’ s’hi afegeix la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat que són al mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dissabte s’ha situat en 0 euros/MWh, una situació que es repeteix des del 27 de febrer.

 El preu mitjà de la llum en l’acumulat mensual fins al 13 de març se situa en 103,43 euros/MWh, és a dir, gairebé 30 euros menys que els 131,46 euros/MWh del mateix període del febrer.

Notícies relacionades

 El ’mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros/MWh durant un període de dotze mesos. D'aquesta manera, cobreix l’hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’’excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MWh en els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MWh fins que acabi la mesura. Durant tot aquest mes el preu serà de 55 euros/MWh.