Modernització del programa

El Govern reformula el concurs del megacontracte de l’Imserso per prioritzar la qualitat en comptes del preu

Llançarà una nova licitació que amplia el nombre de destinacions d’interior amb més capitals de província i es creen noves rutes amb temàtiques culturals

El Govern reformula el concurs del megacontracte de l’Imserso per prioritzar la qualitat en comptes del preu
4
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Nou programa de viatges de l’Imserso. El Govern ha decidit donar un tomb al concurs que reparteix el megacontracte de viatges de gent gran per ampliar el nombre de destinacions i, sobretot, modificar les condicions per prioritzar la qualitat del servei. Gairebé 40 anys han passat des que Felipe González va posar en marxa els ‘viatges de l’Imserso’ per promoure la vida activa i saludable de la gent gran i, alhora, neutralitzar el fenomen estacional del turisme en la denominada ‘temporada baixa’. En aquest temps, el turisme ha deixat de ser un luxe a l’abast d’uns quants –llavors molta gent anava per primera vegada a veure la platja gràcies a l’Imserso– a una activitat recurrent per a una gran majoria. El Govern ha decidit modernitzar-lo en la nova licitació anual i prorrogable que tindrà un valor estimat d’uns 300 milions d’euros per a 900.000 places.

En aquest concurs es reparteixen tres lots de viatges –costa peninsular, costa insular i turisme d’interior, que es mantenen invariables–. Fins ara, prioritzava el preu més baix que les empreses oferien els seus serveis, mentre que ara el que marcarà la diferència serà la qualitat. ¿Què s’entén per més qualitat? Una oferta d’habitacions individuals més gran (si abans suposaven un 2% de l’oferta, ara s’aspira que siguin un 10%), millor categoria dels hotels, millor accessibilitat, règims alimentaris més variats i saludables, un transport més ràpid i còmode o una oferta de municipis més gran a disposició dels clients per diversificar l’oferta, entre altres exemples.

Però no només això. En la nova limitació també s’ampliarà l’oferta amb més 70.000 noves places en destinacions dirigides al turisme d’experiència, que fins ara suposaven el 16% de l’oferta i es preveu que arribin al 25% del total. El nou catàleg incorpora a totes les províncies i les seves respectives capitals34 noves, fins a completar les 52 que hi ha en total–, impulsarà el turisme de natura amb 19 noves rutes a destinacions com Sierra Nevada, a Granada; la Sierra de les Nieves, a Màlaga, o el Parc Natural del Cañón de Ríos Lobos, a Castella i Lleó. A més, i gairebé com si d’un projecte pilot es tractés, s’inclouran 10 circuits culturals amb rutes marcades temàtiques específiques com poden ser itineraris literaris, musicals o festivals de teatre.

A més, també s’afavoreix la inscripció amb més facilitats com poder apuntar-se al programa una vegada adquirida la categoria de jubilat (fins ara hi havia un termini establert i si el viatger es jubilava després havia d’esperar l’any següent) o la creació d’un bo electrònic en substitució del paper que els usuaris havien de segellar a l’hotel.

La licitació, de moment, serà anual, per a la temporada 2022-2023 vinent, per un preu total de 300 milions d’euros, en línia amb el que ha estat habitual altres anys, tot i que des de l’Executiu defensen que es tracta d’un 14% més que l’any anterior. D’aquesta quantitat, una part l’assumeix l’Imserso (entorn del 23%, que equival a un pressupost públic d’uns 70.000 milions d’euros) i la resta la paguen els viatgers. A falta de conèixer els preus unitaris, és possible que aquest any hi hagi algun increment per als usuaris, tot i que no serà mai superior a la pujada de les pensions, segons fonts del ministeri que comanda Ione Belarra.

Notícies relacionades

L’objectiu del Govern és portar les noves condicions de l’oferta –que s’estan acabant de dissenyar– al Consell de Ministres per a la seva aprovació al més aviat possible. A partir d’allà, es publicarà el concurs per a la temporada vinent, amb possibilitat de pròrroga durant dos cursos més –el conjunt del contracte ascendiria a gairebé 900 milions d’euros–, al qual les companyies tindran un mes i mig de termini per presentar les ofertes. En qualsevol cas, el Govern es marca el mes de setembre com a data límit per resoldre la licitació, perquè a l’octubre la gent gran pugui començar a viatjar, com és habitual.

La incorporació dels canvis ha sigut treballada i consensuada amb els òrgans consultius amb què treballa l’Institut, com el Consell Estatal de les Persones Grans, a més de les reunions de treball realitzades amb les principals patronals del sector turístic i hoteler. El programa porta anys en qüestió per la falta de modernització dels viatges, però també per la seva baixa competència ja sempre guanyen les mateixes companyies –unions temporals d’empreses (UTE) com Mundiplan que agrupa diferents empreses dins de la cadena de valor del turisme com Iberia, Alsa i IAG-7–, segons va denunciar fa uns anys la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) en un informe. Des del Govern s’argumenten la gran complexitat i volum de treballadors per modificar en aquest sentit el concurs.