En dos mesos

El cistell de consum d’EL PERIÓDICO puja més de 4 euros malgrat la rebaixa de l’IVA

Una llista de 25 productes per a una parella amb dos fills que al desembre costava 122,84 euros ascendeix ara a 127,1 euros

El cistell de consum d’EL PERIÓDICO puja més de 4 euros malgrat la rebaixa de l’IVA
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El cistell de consum per a una família amb dos fills ha augmentat en més de quatre euros en els últims dos mesos, des que el Govern espanyol va anunciar la rebaixa de l’IVA del 4% al 0% per als aliments bàsics i del 10% al 5% per a la pasta i l’oli d’oliva, segons càlculs realitzats per EL PERIÓDICO a partir d’una compra fictícia al web de Mercadona, el supermercat amb més quota de mercat a Espanya.

En total, aquest diari va escollir 25 productes en la línia de la quantitat i el grup d’aliments amb un cistell de productes saludables dissenyada per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que inclou el consum setmanal aconsellable en funció de la mida de la unitat familiar, i seguint també la «guia de productes essencials per a un cistell de consum nutricionalment de qualitat saludable i sostenible» del Ministeri de Consum.

El 27 de desembre, abans que entressin en vigor les mesures acordades pel Govern espanyol per abaratir productes essencials a través de l’IVA, el tiquet pagat per aquest cistell va ser d’uns 122,84 euros i la previsió era que es reduís en uns 3,5 euros (fins als 119,35 euros) després de l’entrada en vigor de les rebaixes d’impostos aprovades per l’Executiu. Dos mesos més tard, el preu a pagar pels mateixos productes ha sigut d’un total de 127,11 euros, gairebé cinc euros més.

Notícies relacionades

Entre els aliments escollits s’hi inclouen el peix i la carn, que estan fora d’aquesta rebaixa de l’IVA malgrat les reclamacions del sector, i són precisament els aliments que pressionen a l’alça el preu total del tiquet a l’incrementar el seu cost unitari entre un 2% i més d’un 8%, a excepció del lluç fresc, que baixa un 7%. No obstant, també pugen altres productes subjectes a les mesures del Govern com les llenties, els enciams, els carbassons, els tomàquets i les cebes. L’explicació a la pujada de preu d’aquests productes podria trobar-se en l’escassetat derivada de la sequera de l’any passat o en els costos de producció, per exemple fertilitzants i d’altres que s’utilitzen al camp.

Plàtans i carbasses mantenen els seus preus invariables, malgrat que haurien de registrar una rebaixa del 4% al 0% de l’IVA. També els iogurts, tot i que en aquest cas no estan afectats per la rebaixa d’impost. Entre els productes que sí que baixen de preu, destaca el fet que ho fan més del que s’havia previst fa dos mesos a partir de l’estimació dels efectes de la rebaixa impositiva, cosa que suggereix que l’arrodoniment al súper s’ha fet a l’alça en lloc de fer-se a la baixa.