Crisi energètica

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 28 de febrer

Aquestes són les hores més barates i més cares

  • Espanya defensa davant Brussel·les la fórmula per abaratir la llum «immediatament»

  • El Govern demana ampliar al 2024 l’‘excepció ibèrica’

  • Així serà la nova factura de la llum

  • Tarifa regulada o mercat lliure: ¿com es paga menys?

Catalunya | Preu per hores de la tarifa regulada de la llum d’avui dimarts, 28 de febrer
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà de la llum per als clients de tarifa regulada vinculats al mercat majorista ha tancat el febrer en una mitjana de 132,03 euros per megawatt hora (MW h), la qual cosa suposa un 34% menys que els 200,21 euros/MW h del mateix mes de l’any anterior, mentre que en comparació amb el gener del 2023 (70,89 euros/MW h de mitjana) puja un 86,24%.

 Alhora, el preu de la llum pujarà aquest dimarts fins als 132,68 euros per megawatt hora (MW h), cosa que suposa un augment del 12,93% respecte als 117,49 euros/MW h d’aquest dilluns.

 En la subhasta, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista –el denominat ‘pool’– se situarà aquest dimarts en 132,68 euros/MW h. El preu mínim, de 104,8 euros/MW h, es donarà entre les 14.00 i les 15.00 hores, i el preu màxim es registrarà entre les 20.00 i les 21.00 hores, quan serà de 176,17 euros/MW h.

 A aquest preu del ‘pool’ s’hi suma la compensació a les gasistes, que ha de ser abonada pels consumidors beneficiaris de la mesura, els consumidors de la tarifa regulada (PVPC) o els que, malgrat ser en el mercat lliure, tenen una tarifa indexada, que per a aquest dimarts se situa en 0 euros/MW h.

El mecanisme ibèric

Notícies relacionades

El ‘mecanisme ibèric’, que va entrar en vigor el 15 de juny, limita el preu del gas per a la generació elèctrica a una mitjana de 48,8 euros per MW h durant un període de 12 mesos, i es cobreix així el pròxim hivern, període en què els preus de l’energia són més cars.

 En concret, l’‘excepció ibèrica’ fixa un camí per al gas natural per a la generació d’electricitat des d’un preu de 40 euros/MW h els sis mesos inicials, i posteriorment, un increment mensual de 5 euros/MW h fins a la finalització de la mesura.