Resultats

Grifols guanya 208 milions, un 10,4% més, impulsada per les vendes

La biofarmacèutica catalana eleva les vendes fins als 6.064 milions d’euros

El president de Grifols, Víctor Grifols.

El president de Grifols, Víctor Grifols. / EFE

2
Es llegeix en minuts

La multinacional d’hemoderivats Grifols va guanyar el 2022 un total de 208 milions d’euros, un 10,4% més que l’any anterior, impulsada per un creixement del 23% de les vendes després d’augmentar els volums de plasma un 25%.

La biofarmacèutica catalana eleva les vendes fins als 6.064 milions d’euros, gràcies al bon comportament de Biopharma, que aporta 5.005 milions d’euros, cosa que suposa un 31% en termes reportats, a més de contribuir la demanda, els preus, el mix de productes i Biotest.

La companyia ha reduït la seva ràtio de palanquejament fins a 7,1 vegades i la seva posició de liquiditat ascendeix a 1.600 milions d’euros, i el seu deute financer net se situa en 9.191,3 milions d’euros (excloent-hi l’impacte de la NIF 16), segons ha informat aquest dimarts en un comunicat.

L’ebitda (benefici operatiu) reportat millora fins a 1.198 milions d’euros i el marge se situa en el 21% sobre ingressos. Si es té en compte Biotest, aquest indicador puja fins als 1.221 milions.

Recuperació post covid

D’aquesta manera, la firma, que fa pocs mesos va aprovar un pla d’estalvi que inclou 2.300 acomiadaments, la major part als Estats Units, es comença a recuperar del cop per a la seva activitat que va suposar el 2021 la covid.

El 2021, l’impacte del coronavirus va portar a retrocedir un 70,4% el seu benefici net després de retallar substancialment la seva capacitat de proveïment de plasma, que és la matèria primera necessària per produir els seus medicaments.

De cara a aquest 2023, la firma biofarmacèutica espera que els seus ingressos creixin entre el 8 i el 10% i una «significativa expansió» del marge d’ebitda (benefici operatiu) fins al 27-28%, excloent-hi Biotest.

Complir compromisos

Els consellers delegats Víctor Grifols Deu i Raimon Grifols Roura han destacat que la companyia ha tancat el 2022 «complint els seus compromisos» i prenent «mesures difícils però necessàries per enfortir encara més l’organització».

El pla de control de costos en el qual la companyia està immersa suposarà un estalvi en efectiu de 400 milions d’euros anualitzats, mentre que preveu el tancament o la consolidació de centres de plasma amb «baix rendiment» en el primer semestre del 2023, com ja ha fet en l’últim trimestre del 2022.

Notícies relacionades

La multinacional ha apuntat que està centrada en l’expansió de marges i a arribar als volums de plasma previstos per al 2023, «reduint el cost per litre fins a nivells més sostenibles».

La caiguda de la compensació al donant va caure en un 20% en el quart trimestre del 2022 enfront del seu màxim de juliol i el pla de millores operatives anunciat per la companyia s’ha marcat precisament com a objectiu continuar reduint aquests costos.

Temes:

Grifols