MWC 2023

Espanya esquiva un xoc amb la Xina i frena aprovar la llista negra de proveïdors de 5G

El Govern refreda la possibilitat de tirar endavant ben aviat la llista de companyies d’alt risc que, per seguretat, quedarien fora de les parts més sensibles de les xarxes de nova generació. | «Els principis de la legislació de 5G són ben coneguts pels operadors i ja els estan aplicant», diu Calviño. Les telecos espanyoles han deixat fora els grups xinesos del nucli de les seves xarxes.

Espanya esquiva un xoc amb la Xina i frena aprovar la llista negra de proveïdors de 5G
2
Es llegeix en minuts
David Page

El Govern va tirar endavant ja fa gairebé un any el reial decret amb el qual va fixar les normes per garantir la seguretat de les xarxes de 5G, la cinquena generació de comunicacions electròniques. La nova legislació donava un termini de tres mesos a l’Executiu per fixar una llista de proveïdors d’alt risc que quedarien vetats per participar en el nucli (core) de les noves xarxes i el sector de les telecos donava per fet que s’utilitzaria per deixar fora tecnològiques xineses (singularment Huawei) per motius de seguretat.

Però aquesta llista no ha sigut aprovada malgrat el termini imposat per la normativa, continua sense data per concretar-se de manera formal i, a més, l’Executiu refreda la possibilitat de tirar-la endavant pròximament. «Espanya està avançant seguint un full de ruta i un calendari premeditat [...] Estem seguint un calendari similar al d’altres països europeus», va indicar aquest dilluns la vicepresidenta i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviñoper justificar el retard.

Des del Govern s’insinua que no hi ha urgència certa per formalitzar l’aprovació, perquè les mateixes telecos espanyoles ja estan aplicant l’esperit de la llei de seguretat del 5G. I és que les companyies Telefónica, Orange i Vodafone a la pràctica han deixat fora del nucli de les seves xarxes de 5G la xinesa Huawei, amb la qual sí que van comptar per desplegar l’anterior generació de comunicacions 4G.

«Ja hem adaptat la legislació de seguretat del 5G. Els principis són ben coneguts per les operadores i ja els estan aplicant, independentment que s’estableixi una decisió més detallada,» va remarcar Calviño en una trobada amb la premsa al Mobile World Congress (MWC), la gran fira de la indústria del mòbil que se celebra aquesta setmana a Barcelona.

Notícies relacionades

Des del sector espanyol de les telecos es dona per fet que el Govern no aprova la llista negra de proveïdors d’alt risc per evitar un xoc directe amb la Xina en aquest camp i apunten com a factible que no s’arribi a aprovar en un futur, ja que l’objectiu últim de la mesura, que era deixar fora les tecnològiques xineses, de facto ja s’està aconseguint.

El reial decret amb els requisits per garantir la seguretat de les xarxes i els serveis de 5G establia que en tres mesos des de l’entrada en vigor –això és, com a màxim, el 30 de juny passat– el Consell de Ministres havia d’aprovar la llista de subministradors d’alt risc i que en el mateix termini el Consell de Seguretat Nacional determinaria quines ubicacions i quins centres es consideraven crítics per a la seguretat, per la qual cosa no podrien utilitzar tampoc cap equipament d’aquests proveïdors d’alt risc. Però la data límit s’ha passat i el Govern no ha avançat en aquestes matèries.