Condicions laborals

Treball obre la porta a millorar les indemnitzacions per acomiadament segons edat o situació familiar

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, considera que a Espanya el cessament «és massa barat» tot i que sigui legal

Treball obre la porta a millorar les indemnitzacions per acomiadament segons edat o situació familiar

Eduardo Parra / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha avançat que abans de finalitzar la legislatura pretén modificar les condicions d’acomiadament a Espanya. I fer-ho per la via de millorar les actuals indemnitzacions depenent de la situació familiar o l’edat dels cessats. «A Espanya és massa barat acomiadar, els surt a compte [a les empreses], tot i que sigui legal», segons ha manifestat aquest dimecres al Congrés dels Diputats.

La líder d’Unides Podem en el Govern aprofita així les primeres i recents sentències judicials que invoquen la carta social europea per incrementar les compensacions en situacions concretes, especialment aquelles de treballadors amb menor antiguitat. «És insignificant», va qualificar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la quantia mínima legal que li corresponia a una empleada amb quatre mesos en la companyia que la fe fora.

L’acomiadament va ser el gran absent de la reforma laboral de la coalició, que no va modificar les condicions heretades del PP, que sí que va rebaixar en la seva del 2012. Disminuint les quanties dels cessaments improcedents (passant de 45 dies per any treballat a 33) i eliminant qüestions com els salaris de tramitació, que obligaven l’empresa a pagar les nòmines del cessat entre el moment de l’acomiadament i el del judici, en cas d’impugnació i resolució judicial favorable al treballador.

Notícies relacionades

I aquest dimecres, a preguntes del grup parlamentari d’ERC, Yolanda Díaz ha manifestat la seva voluntat d’obrir el ‘meló’ dels acomiadaments abans de finalitzar la legislatura. Díaz està pendent de la resolució de la denúncia presentada per UGT davant instàncies europees, reclamant al Regne d’Espanya que modifiqués les condicions d’acomiadament al considerar que no eren prou garantistes.

La titular de Treball, que haurà de complir amb el dictamen europeu, ha tancat files del costat d’UGT i ha considerat que és necessari reformar el cessament per fer-lo «dissuasori» per a les empreses i que les quanties indemnitzatòries permetin «reparar el dany causat».