Tensions geoestratègiques

Rússia anuncia una retallada de la producció de petroli per elevar preus i agreujar la inflació a Occident

La reducció de la producció se situaria a 500.000 barrils diaris el mes vinent

Rússia anuncia una retallada de la producció de petroli per elevar preus i agreujar la inflació a Occident
4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La batalla geoestratègica entre Rússia i Occident es vol jugar als mercats energètics. Rússia ha anunciat aquest divendres que retallarà la producció de cru en represàlia a sancions internacionals. En concret, la reducció de la producció se situaria a 500.000 barrils diaris el mes vinent, cosa que podria causar un fort augment dels preus del cru. La mesura ha sigut anunciada pel vice primer ministre, Alexander Novak, informa Bloomberg. La interrupció del subministrament rus per les sancions europees ha sigut compensat en els últims mesos amb exportacions més barates a l’Índia i a la Xina, per la qual cosa Rússia aspira a retallar la producció i engrandir les restriccions previstes per l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). L’Aràbia Saudita ja va retallar la seva producció en dos milions de barrils diaris l’any passat. Els delegats de l’OPEP ja han avançat que no es prendrà cap mesura per omplir el buit generat per Rússia.

Abans d’aquesta setmana, la referència internacional havia caigut un 9% des de mitjans de gener, cosa que havia contribuït a mitigar les preocupacions inflacionistes. Al conèixer-se la notícia, els preus del cru van pujar. El Brent, la referència mundial, cotitzava un 2,2% a l’alça a primera hora de la tarda de divendres.

La reducció anunciada per Rússia equival aproximadament al 5% de la seva producció del gener. Per ara, Rússia pot vendre els seus volums de petroli als mercats estrangers, però no vol adherir-se a les restriccions de preus imposades per les nacions occidentals, segons Novak. «A l’hora de prendre noves decisions, actuarem en funció de com evolucioni la situació del mercat», va dir.

A causa de la capacitat del país per exportar cru enmig de les sancions, les retallades de la producció poden donar lloc a un menor funcionament de les refineries, però el subministrament sembla assegurat segons afirmen experts del sector.

La producció russa de petroli s’ha mostrat sorprenentment resistent, enmig de diverses onades de restriccions energètiques imposades pels països occidentals i els seus aliats. Des que va tocar un mínim de 10,05 milions de barrils diaris l’abril després de la invasió, la producció russa de petroli va repuntar fins a al voltant de 10,9 milions a finals del 2022. Al gener es va mantenir a prop d’aquest nivell, malgrat que la Unió Europea va prohibir la majoria de les importacions marítimes de cru del país el 5 de desembre. Tot i això, els ingressos petrolers de Moscou s’han vist afectats en els últims mesos per la limitació dels preus i el descens general dels preus mundials del cru. També ha augmentat el descompte del cru dels Urals, el principal producte d’exportació rus, respecte a la referència internacional, ja que el país busca nous mercats i mètodes alternatius de transport davant les sancions.

L’Índia, paper clau

La clau fins ara és el paper de l’Índia. Rússia s’ha convertit en menys d’un any en el primer proveïdor de cru de l’Índia, i va sobrepassar el milió de barrils al dia al desembre, gràcies als generosos descomptes obtinguts des del començament de la invasió a Ucraïna. Però aquest augment de les importacions de cru rus ha comportat també un increment de les exportacions de combustible refinat, en bona part cap a països occidentals. Resulta que el cru rus arriba com a productes petrolífers refinats després de passar per les refineries de l’Índia i la Xina.

L’Índia importava menys de 100.000 barrils de petroli rus al dia (bpd) al febrer del 2022, en comparació amb el milió actual. Si a l’abril del 2022 va pagar 866 milions de dòlars a Moscou, aquesta quantitat es va disparar fins a 3.089 milions al novembre, l’últim mes amb dades disponibles del Departament de Comerç del país asiàtic. Així, Rússia va ser al novembre el venedor número u de cru, i va acaparar un 22% dels 13.564 milions de dòlars que el país asiàtic va importar en petroli, informa EFE.

Notícies relacionades

El ministre indi d’Exteriors, Subrahmanyam Jaishankar, ha reiterat en diversos fòrums la necessitat de comprar petroli al millor preu possible per no ofegar l’economia del país, que importa un 85% dels cinc milions de barrils de cru que consumeix al dia, segons dades del Ministeri de Petroli indi. Altres països veïns com el Pakistan o Bangladesh estan en una situació econòmica precària i s’han vist obligats a augmentar els preus dels combustibles entre el rebuig de la població. Però l’Índia ha aconseguit mantenir la inflació per sota de la barrera del 6% després d’un període d’alça a causa de la invasió d’Ucraïna. A la pràctica, l’Índia està gastant la mateixa quantitat de diners en cru però el volum ha augmentat, alhora que les exportacions.

L’abril del 2022 el país va exportar combustible refinat per valor de 7.860,28 milions de dòlars, un augment de més del 100% respecte del mateix mes de l’any anterior, segons dades del Departament de Comerç. El novembre del 2022, aquesta xifra va arribar als 8.072,7 milions de dòlars, davant els 5.495,03 milions del 2021.