Patronal

La CEOE no acudirà a la reunió d’aquest dimarts sobre el salari mínim

L’organització queda «a l’espera de rebre formalment una proposta del Govern per poder analitzar-la en profunditat» amb les seves organitzacions

La CEOE no acudirà a la reunió d’aquest dimarts sobre el salari mínim
1
Es llegeix en minuts

La CEOE ha anunciat aquesta nit que «no es donen les condicions» perquè pugui assistir a la reunió que dimarts ha convocat el Ministeri de Treball per mirar de tancar amb patronal i sindicats un acord respecte a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) per al 2023.

En un comunicat, la CEOE explica que ja va traslladar al ministeri el mes de desembre el seu plantejament respecte a l’SMI sense que hagi rebut una resposta, i per això no acudirà a la reunió de demà i queda «a l’espera de rebre formalment una proposta del Govern central per poder analitzar-la en profunditat» amb les seves organitzacions.

La patronal manté que el salari mínim hauria de pujar el 4%, fins a 1.040 euros bruts al mes en 14 pagues, supeditat a establir un règim de deduccions aplicables en el sector agrari i de modificar la normativa de revisió de preus en els contractes amb el sector públic per poder repercutir l’increment de l’SMI en els contractes en execució.

Davant la postura de la CEOE, els sindicats UGT i CCOO creuen que l'SMI hauria de pujar almenys un 10%, fins a 1.100 euros bruts mensuals, mentre que la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s’ha mostrat partidària d’un increment que se situï en la part alta de la forquilla plantejada pel comitè d’experts (entre 1.046 i 1.082 euros).

Per la seva banda, la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, fa dies que insisteix que la pujada de l'SMI s’hauria d’emmarcar en un pacte de rendes entre patronal i sindicats que estableixi una orientació per al conjunt de salaris negociats en conveni col·lectiu.

Notícies relacionades

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez, ha criticat aquest dilluns la intenció de la vicepresidenta primera de voler vincular l'SMI a la negociació col·lectiva perquè la seva preocupació són els salaris més baixos, «els que estan tenint més dificultats per arribar a final de mes».

La decisió última sobre l'SMI és del Govern central, que només està obligat a consultar els agents socials i que ha assenyalat que la pujada s’aplicarà amb caràcter retroactiu des de l’1 de gener.