Ocupació

¿Què és la ‘prova del cafè’ en les entrevistes de treball?

Les empreses sotmeten els aspirants a jocs psicològics per avaluar els seus comportaments quotidians i actituds del dia a dia

¿Què és la ‘prova del cafè’ en les entrevistes de treball?
2
Es llegeix en minuts

Les entrevistes són crucials a l’hora de trobar feina. Per molt que una persona n’hagi fet moltes al llarg dels anys, mai un ha d’anar confiat: estan preparades a consciència per posar a prova aspectes del candidat que van més enllà dels coneixements professionals i l’experiència laboral. Per a això, cada ocupador compta amb una tàctica o estratègia per elegir els millors treballadors. L’actitud també és un grau i la prova del cafè pot fer que una persona aconsegueixi o no la feina dels seus somnis. ¿En què consisteix?

En l’actualitat, no només el currículum determina si algú mereix una ocupació. Moltes empreses, sobretot en les ‘start-ups’ i en tecnològiques, sotmeten els aspirants a un lloc de treball a petites trampes o jocs psicològics que tenen a veure amb comportaments quotidians i actituds del dia a dia. La prova del cafè n’és una i fins i tot les persones més avesades a processos de selecció poden patinar en aquesta fase.

Steve Jobs, pioner

Steve Jobs, el fundador d’Apple, no només està considerat com un dels grans noms de la història de la tecnologia, sinó del món de l’empresa. Per contractar els millors empleats, l’empresari els portava a prendre una cervesa o a dinar. El que buscava Jobs amb aquesta estratègia és que es relaxessin i fossin com més naturals millor. Així, Jobs veia si encaixaven amb la cultura de l’empresa quan els feia una sèrie de preguntes convencionals.

Notícies relacionades

L’exdirector executiu de la companyia comptable Xero, Trent Innes, es va inspirar en Jobs per crear una nova prova psicològica, que està a l’ordre del dia des de fa anys. El test del cafè consisteix a portar els entrevistats al menjador de l’oficina i assegurar-se que surten d’allà amb una beguda calenta a la mà. Després que l’entrevista hagi acabat, Trent espera 30 minuts per veure si la persona s’ofereix a rentar el recipient o bé intenta dirigir-se cap a la cuina per fer-ho.

«Tot es redueix a l’actitud»

«Pots desenvolupar habilitats, pots adquirir coneixements i experiència, però realment tot es redueix a l’actitud. I l’actitud de la qual parlem molt és el concepte de ‘renta la teva tassa de cafè», va explicar el 2019. Això, segons va comentar, mostra la seva implicació amb la cultura de l’empresa. A més, i ja en to jocós, va reconèixer que així «la cuina està gairebé sempre neta i lluent».