Ocupació

Així és la prova del cafè a les entrevistes de feina: ¿la coneixes?

Les empreses sotmeten cada vegada més els aspirants a jocs psicològics per avaluar-ne la manera de ser espontània davant de situacions quotidianes i d’aquí treure’n conclusions

Així és la prova del cafè a les entrevistes de feina: ¿la coneixes?
2
Es llegeix en minuts

Les entrevistes de feina són un dels moments clau en la incorporació al mercat laboral o en vista d’un canvi d’empresa. Per molt que una persona n’hagi fet moltes al llarg dels anys, mai s’hi ha d’anar confiat: estan preparades a consciència per posar a prova aspectes del candidat que van més enllà dels coneixements professionals i l’experiència laboral.

Cada ocupador té la seva manera d’encarar una entrevista d’aquestes característiques, pensada per obtenir respostes als dubtes que té sobre l’aspirant, i sobretot perquè l’elecció sigui tan encertada com es pugui. L’actitud també és un grau i la prova del cafè pot fer que una persona aconsegueixi o no la feina dels seus somnis. ¿En què consisteix?

En l’actualitat, no només el currículum determina si algú mereix una feina. Moltes empreses, sobretot en les ‘start-ups’ i en tecnològiques, sotmeten els aspirants a un lloc de treball a petites trampes o jocs psicològics que tenen a veure amb comportaments quotidians i actituds del dia a dia. La prova del cafè n’és una i fins i tot les persones més avesades a processos de selecció poden patinar en aquesta fase.

Steve Jobs i la tàctica de la cervesa

Steve Jobs, el fundador d’Apple, no només està considerat com un dels grans noms de la història de la tecnologia, sinó del món de l’empresa. Per contractar els millors empleats, l’empresari els portava a prendre una cervesa o a dinar. El que buscava Jobs amb aquesta estratègia és que es relaxessin i fossin com més naturals millor. Així, Jobs veia si encaixaven amb la cultura de l’empresa quan els feia un seguit de preguntes convencionals.

Notícies relacionades

L’exdirector executiu de la companyia comptable Xero, Trent Innes, es va inspirar en Jobs per crear una nova prova psicològica, que està a l’ordre del dia des de fa anys. El test del cafè consisteix a portar els entrevistats al menjador de l’oficina i assegurar-se que en surten amb una beguda calenta a la mà. Després que l’entrevista hagi acabat, Trent espera 30 minuts per veure si la persona s’ofereix a rentar el recipient o bé intenta dirigir-se cap a la cuina per fer-ho.

Actitud, actitud i actitud

«Pots desenvolupar habilitats, pots adquirir coneixements i experiència, però realment tot es redueix a l’actitud. I l’actitud de la qual parlem molt és el concepte de ‘renta la teva tassa de cafè», va explicar el 2019. Això, segons va comentar, mostra la seva implicació amb la cultura de l’empresa. A més, i ja en to jocós, va reconèixer que així «la cuina està gairebé sempre neta i lluent».