Amenaça de crisi

Les empreses estrangeres establertes a Espanya refreden els seus plans de cara al 2023

El percentatge de companyies que preveuen augmentar la seva plantilla cau onze punts, i les firmes optimistes respecte a la seva facturació, deu més.

Les empreses estrangeres establertes a Espanya refreden els seus plans de cara al 2023

ICEX

3
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Malgrat que l’expectativa no és dolenta, el context econòmic i la situació política internacional han començat a fer efecte en els plans de les companyies estrangeres que operen a Espanya. El Baròmetre del clima de negocis que elaboren l’ICEX (empresa pública de promoció de la inversió estrangera), el conglomerat empresarial Multinacionales por marca España i l’escola de negocis IESE mostra que vuit de cada deu empreses pretenen mantenir o, fins i tot, augmentar els seus percentatges d’inversió, que més d’un terç preveuen contractar i que pràcticament la meitat preveuen incrementar els seus ingressos. La qüestió és que són, la majoria, percentatges inferiors als de fa un any.

Per començar, la puntuació d’Espanya en general com a mercat de negocis (2,9 sobre 5) cau una dècima, un descens que els responsables de l’informe relacionen amb la conjuntura actual i amb les conseqüències de la crisi de la guerra a Ucraïna. Però, a més, el percentatge d’empreses que tenen previst augmentar la seva plantilla passa del 47% que es registrava a inicis del 2022 a un 36% de cara al 2023, i el de companyies que esperen elevar els seus ingressos, del 59% de l’any anterior al 49% aquest. L’estampa quant als plans d’inversió és idèntica a la de l’any passat –un 84% de les firmes pretenen mantenir o augmentar les seves operacions–, tot i que aquesta proporció no recupera encara el 88% identificat el 2021. I el mateix passa al terreny de les exportacions. Aquell any, només un 8% de les empreses van reduir les seves exportacions; el 2022 van ser un 10%, i aquest any, si es té en compte el baròmetre, tornaran a ser un 10%.

«El context polític, econòmic i social vigent durant el temps que es fan les contestacions als qüestionaris afecta decisivament els seus resultats», introdueix l’informe, i assenyala com a exemples el Brexit, la covid o, aquest any, la invasió russa. D’acord amb els autors de l’estudi, aquest escenari «ha generat un context de màxima incertesa a l’economia global, està tenint un impacte sever en la inflació, ha obligat que es normalitzi la política monetària als dos costats de l’Atlàntic i ha agreujat les disrupcions a les cadenes de subministrament globals». «Totes aquestes circumstàncies han suposat un llast en la dinàmica de robust creixement que estava experimentant l’economia espanyola a l’exercici 2021», sintetitzen.

Millor situació que l’entorn

Notícies relacionades

En qualsevol cas, la lectura no és derrotista. La secretària d’Estat de Comerç, Xiana Méndez, present a l’acte de presentació de l’estudi, ha assegurat que Espanya manté una dinàmica econòmica «més favorable» que els països del seu entorn, en bona mesura gràcies a les exportacions, però també gràcies al desplegament dels fons europeus a través del pla de recuperació, que esperen que tingui un impacte positiu que es reflecteixi, ha dit, a les edicions següents de l’informe.

De moment, l’anàlisi actual ja dona algunes pistes de què valoren més i què troben a faltar aquests empresaris a Espanya. Les principals fortaleses, com en altres edicions, estan relacionades amb les infraestructures (per aquest ordre, aeroports, carreteres, disponibilitat d’estructures i serveis de telecomunicacions, els ports i el tren d’alta velocitat), però també es destaca l’alta capacitat d’aprenentatge dels treballadors o la disponibilitat d’universitaris. A l’altre costat, com a principals debilitats, destaquen el cost del transport, el volum de despesa pública en R+D+I, les quotes a la Seguretat Social sobre el treballador, la càrrega burocràtica, la rapidesa i eficàcia dels jutjats mercantils i els costos d’energia i de l’electricitat en particular.