Sentència pionera
El TSJC obre la porta al fet que a totes les empreses estatals es treballin 37,5 hores setmanals
Una sentència pionera referent al Sincrotró Alba, de Cerdanyola del Vallès, pot beneficiar milers d’empleats de consorcis públics

alba lnea-de-luz
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) avala que els 233 treballadors del Sincrotró Alba, ubicat a Cerdanyola del Vallès, vegin rebaixada la seva jornada laboral de 40 a 37,5 hores a la setmana. L’alt tribunal ha rebutjat el recurs de l’empresa pública, que ha renunciat a prosseguir el litigi i accepta aplicar la sentència, i obre la porta a aplicar aquest criteri a qualsevol consorci o companyia estatal que superi les 37,5 hores setmanals de jornada. Una decisió que podria beneficiar milers de treballadors a tot Espanya. La sentència, impulsada per la secció sindical de la CGT al Sincrotró i jurídicament defensada pel Col·lectiu Ronda, és d’aplicació immediata i a més suposarà que aquests 233 treballadors cobrin com a hores extres els dos anys que han estat treballant 2,5 hores de més cada setmana, durant un període de gairebé dos anys.
Els fets es remunten al 28 de febrer del 2019, quan la Secretaria de Funció Pública va dictar una resolució segons la qual establia que la jornada laboral ordinària a l’Administració pública era de 37,5 hores setmanals. Una ordre que té rang reglamentari i que regeix a tot el sector públic, per sobre dels acords concrets que a cada institució o societat de titularitat pública puguin assolir la direcció i els treballadors. És el que en argot legal es coneix com a «jerarquia normativa», segons explica l’advocat defensor del Col·lectiu Ronda Nacho Parra.
«Tot va començar en una reunió que vam mantenir amb treballadors d’un altre consorci de Salamanca, que havien reclamat que se’ls apliqués aquesta resolució», explica Jesús Ocampo, representant de la secció sindical de la CGT. Es produeix la paradoxa que aquesta jerarquia normativa fins aleshores havia servit per ampliar els horaris dels treballadors de més d’una societat pública, que, tenint acords per a una jornada més reduïda, l’havien hagut d’ampliar en virtut d’aquesta resolució. No obstant, en el cas del Sincrotró, la jornada superava el que hi havia pactat en l’àmbit estatal i els seus treballadors van decidir recórrer i presentar un conflicte col·lectiu.
«El personal laboral al servei de les administracions públiques es regeix, a més de per la legislació laboral i per les altres normes convencionalment aplicables, pels preceptes d’aquest Estatut [bàsic del treballador públic] que així ho disposin», recorden els magistrats del TSJC a la seva sentència. Segons expliquen des del bufet Col·lectiu Ronda, és la primera vegada que un tribunal superior es pronuncia sobre aquesta matèria i explícitament reconeix aquest dret als empleats d’una societat estatal o consorci.
La sentència és ferma, ja que des del Consorci declinen recórrer-la, segons confirma a EL PERIÓDICO la directora del Sincrotró, Caterina Biscari. «Complirem la sentència. Ho hem de veure com una oportunitat per optimitzar els temps de treball i intentar mantenir la mateixa productivitat i el servei a la ciència que fem», afirma. Biscari afirma que encara estan estudiant com adaptar-se a la resolució judicial i ‘renunciar’ a dues hores i mitja de treball setmanal de cadascun dels seus 233 empleats. També diu que reclamaran més contractacions per compensar aquesta reducció horària.
Ara als treballadors del Sincrotró els toca fer números i reclamar a l’empresa una espècie de ‘paga extra’ per compensar l’excés de jornada que han estat fent des de l’1 de març del 2020 fins a l’actualitat. És a dir, fent un càlcul mitjà toca aproximadament l’equivalent a mes i mig de sou.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Bizum Bizum canvia les regles: a partir d'ara aquests enviaments estaran prohibits
- Lleig comiat d’Ancelotti que esquitxa Florentino i el vestidor
- Tribunals Els Mossos que van ajudar a escapar Puigdemont van aparcar el cotxe de la fuga el dia anterior a Arc de Triomf
- NOU MODEL DE CIUTAT El Trambesòs, tallat més de mig any per la reurbanització de la Gran Via
- Informe d’Acció Catalunya és la segona regió del món que més inversió tecnològica atrau per al sector de la salut
- ENERGIA CNMC amenaça amb multes de 60 milions i indemnitzacions multimilionàries si troba infraccions greus en l’apagada
- Entrevista Antonio Orozco: «Ningú em pot fer més mal que jo mateix, és impossible»
- Va visitar Salamanca, Valladolid, Lleó i Galícia L’estiu del Papa per Espanya a bord d’una furgoneta: així va recórrer Prevost Espanya amb una tenda de campanya
- Enxampen a la C-55 un home de 73 anys que conduïa drogat, sense carnet i amb haixix al cotxe
- Dia del Nen Hospitalitzat El 50% de nens amb una malaltia rara no tenen diagnòstic: «Per als pares, és molt inquietant»