Cimera internacional

Sánchez: «La UE ha de reformar les ajudes d’Estat i reduir la burocràcia»

  • El president critica a Davos que els partits conservadors donin entrada a la ultradreta en governs

Sánchez: «La UE ha de reformar les ajudes d’Estat i reduir la burocràcia»
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha defensat aquest dimarts a Davos que la Unió Europea ha d’«aprendre» de la llei de reducció de la inflació aprovada als Estats Units, molt criticada per alguns dels seus homòlegs comunitaris per incloure fortes ajudes públiques per mobilitzar 370.000 milions de dòlars (340.000 milions d’euros) d’inversió en energies netes en una dècada. «Hem de reformar alguns aspectes interns de la nostra política industrial, com la d’ajudes d’Estat, reduir la burocràcia, i mirar d’enviar el missatge a la indústria arreu del món que Europa, i per descomptat Espanya, és un bon lloc per ubicar-se», ha argumentat.

Tant en la seva participació en el plenari del Fòrum de Davos com en una entrevista a la cadena de televisió nord-americana CNBC, Sánchez s’ha mostrat confiat que la Unió Europea i els Estats Units puguin arribar a un acord que eviti una guerra comercial. «Aquesta guerra (d’Ucraïna) ens ha mostrat la importància de la unitat en el costat de la defensa, però també en el costat econòmic, dins dels països occidentals. I això és una cosa que, diria jo, és obligatòria per a l’administració nord-americana i també per a la UE com un tot i per als estats membres. Internament, tenim alguns deures per fer», ha defensat.

Mandataris europeus com el president francès, Emmanuel Macron, i el primer ministre belga, Alexander De Croo, han carregat amb duresa en els últims mesos contra la llei nord-americana amb l’argument que suposa una competència deslleial molt perjudicial per a les empreses europees. Sánchez, en canvi, ha optat per un perfil més diplomàtic: «És una bona notícia que els Estats Units estiguin compromesos amb la transició ecològica, és la primera potència econòmica». 

Alhora, ha recolzat els pilars del «pla verd industrial» per competir amb el nord-americà anunciat aquest dimarts per la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. La UE, ha sostingut, ha «de recuperar certa autonomia estratègica que no hauria d’haver perdut» en matèries com defensa, salut, energia i aliments. Això sí, ha afegit, una «autonomia estratègica oberta», que no impliqui «proteccionisme o nacionalisme». 

Llavors podrides de Putin

El president, en aquesta línia, ha defensat la necessitat de reforçar l’arquitectura i regles multilaterals al món per combatre els qui volen destruir-les, com el president rus, Vladímir Putin. En aquest context, ha assegurat que el «principal risc» que afronta la UE és que els «partits conservadors obrin la porta dels governs a partits d’extrema dreta», i ha fet una crida a combatre’ls amb «democràcia, transparència i polítiques eficaces». Aquestes formacions, ha mantingut, són les «llavors podrides que Putin ha plantat» als països europeus i poden «destruir la UE des de dins». Tot i que ara «oculten les seves simpaties i connexions» amb el líder rus, ha criticat, fa tot just un any el visitaven i elogiaven les seves maneres.

Notícies relacionades

Sánchez, així, ha advocat per una Europa «més forta i integrada» i ha posat en qüestió que la comunitat internacional estigui fent prou per lluitar contra reptes com la crisi alimentària, la crisi climàtica o l’augment de la desigualtat. «¿Com podem demanar als nostres ciutadans que aguantin una mica més la inflació quan algunes grans empreses paguen zero impostos als paradisos fiscals per les llacunes en la normativa internacional que permetem que existeixin?», s’ha preguntat abans de fer una crida a les «elits» presents a ajudar a solucionar aquest problema. 

El president, que ha aprofitat la cimera per reunir-se amb algun dels principals empresaris espanyols, ha admès que el 2023 no serà un bon any per a l’economia mundial, però ha ressaltat els «magnífics signes de resiliència i fortalesa» de l’economia espanyola. El país, ha ressaltat, té el nivell d’ocupació més alt de la seva història, creix per sobre de la mitjana europea, registra la menor inflació de la UE i ha aprovat 190 reformes des que està al Govern. «L’economia mundial necessita avui més que mai socis fiables en qui es pugui confiar, i Espanya en serà un», ha promès en un fòrum en el qual ha mantingut trobades amb màxims responsables de Dow Chemical, Arcelor Mittal, Air Liquide, Qualcomm, BlackRock, Mubadala, el Banco Interamericano de Desarrollo, i la directora general d’Oxfam Internacional.