Pla + Seguretat Energètica

Enagás és l’única empresa que ha presentat un pla d’estalvi energètic al Govern espanyol

Les grans companyies desatenen la petició que va formular l’Executiu en el pla de contingència davant la crisi

El Ministeri per a la Transició Ecològica va convidar les firmes a dissenyar fórmules per reduir el seu consum i ser més eficients

Enagás és l’única empresa que ha presentat un pla d’estalvi energètic al Govern espanyol

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern espanyol va dissenyar fa dos mesos un pla de contingència per fer front a la crisi de preus provocada per la guerra a Ucraïna que tenia com a principal objectiu reduir el consum d’energia entre el 5,1% i el 13,5%. En total són 73 mesures, algunes de regulatòries, altres d’obligatòries i altres de voluntàries, entre les quals es troba una «invitació» a les empreses, per elaborar i publicar plans d’estalvi energètic. Però només l’operador del sistema gasista, Enagás, ha enviat la seva proposta, segons es desprèn de les publicacions de la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica.

«Respecte a les empreses, la reacció ha sigut desigual i ens falta poder presentar un número significatiu que vulguin donar a conèixer els seus plans d’estalvi i eficiència energètica», reconeixia la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, durant el balanç dels dos primers mesos de vigència del pla ‘Més Seguretat Energètica’ a mitjans de desembre. La Comissió Europea va ser qui va demanar als estats membre actualitzar els seus plans nacionals d’emergència «per mostrar com es proposen arribar a l’objectiu de reducció» (del 15% en el cas d’Espanya en la situació actual de prealerta).

En particular, el Govern buscava la participació de les grans empreses (a partir de 50 milions d’euros de facturació o més de 250 treballadors) i els recomanava basar-se en les auditories energètiques que aquestes companyies estan obligades a fer des del 2016. Aquests exàmens consisteixen en estudis que analitzen l’eficiència energètica dels equips o les condicions d’utilització de les instal·lacions i han de portar-se a terme cada quatre anys. La primera auditoria havia de portar-se a terme el 2016, per la qual cosa la segona es faria fa dos anys, i podria servir de plantilla per al disseny del pla d’estalvi requerit per l’Executiu.

El departament que dirigeix Teresa Ribera donava llavors «un termini de tres mesos» per incloure aquests plans a la plataforma electrònica habilitada i demanava incloure mesures identificades amb «més rendibilitat i viabilitat a curt termini» i fins i tot altres adoptades fins ara. No obstant, de moment no ha tingut cap èxit. L’operador del sistema gasista ha sigut l’únic que ha compartit els seus plans.

Enagás centra l’estalvi en la modificació dels seus equips a través de la substitució de calderes de gasoil per bombes de calor, instal·lació de plaques fotovoltaiques per a escalfament o l’electrificació de turbocompressors a les estacions d’alguns dels seus gasoductes amb un estalvi total de 1.300 gigawatts (GWh) tot i que en diferents anys. La posada en marxa de les mesures, a més, s’estén entre els anys 2022 i 2031.

Reducció del consum

Notícies relacionades

La demanda de gas natural a Espanya s’ha reduït des del mes d’agost entre el 19% (si no s’hi inclouen les exportacions d’electricitat d’Espanya a França, Portugal i, en menor mesura, al Marroc) i el 21% (si es considera la variació dels saldos), segons els càlculs del Ministeri per a la Transició Ecològica. En aquesta reducció del consum cal tenir en compte que s’hi inclou un important descens del consum de la indústria per la substitució de gas natural per altres combustibles, però també per un descens de la producció per la pujada dels preus en els últims mesos.

Malgrat aquestes bones xifres, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) a petició de la Comissió Europea ha establert una sèrie de recomanacions de cara al pròxim hivern que passen per impulsar l’eficiència energètica i fomentar els canvis de comportament entre els consumidors.