Crisi energètica

Gir comercial per les ajudes del Govern: 440.000 clients se’n van a la tarifa subvencionada de gas

Les grans energètiques registren un transvasament massiu de llars cap a tarifes regulades

Gir comercial per les ajudes del Govern: 440.000 clients se’n van a la tarifa subvencionada de gas
6
Es llegeix en minuts
David Page

Les grans energètiques s’estan beneficiant d’un transvasament massiu de clients cap a les tarifes regulades de gas per les ajudes activades pel Govern per reduir la factura. Les principals gasistes, obligades a oferir les diferents tarifes regulades (denominades tarifes d’últim recurs, TUR), estan registrant una autèntica allau de peticions per saltar al negoci regulat. Un gir comercial total davant la tendència dels últims anys en què les tarifes regulades tenien una cartera de clients minvant mentre s’engreixava la de les tarifes del mercat lliure.

Els últims mesos, al caliu de les ajudes del Govern, els grans grups energètics han sumat almenys 442.000 nous clients a les seves comercialitzadores de tarifes regulades de gas, segons les dades internes de les companyies a què ha tingut accés EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, del grup Prensa Ibérica.

Naturgy, la principal operadora del mercat gasista espanyol, ha vist augmentar la cartera de clients de la seva comercialitzadora d’últim recurs en 190.000 l’última part de l’any. Iberdrola gairebé ha triplicat el seu volum de llars amb tarifa regulada i ha passat dels 111.000 clients al tancament del setembre a un total de 300.000 usuaris al final de l’any. Endesa ha incrementat els seus clients amb tarifes regulades de gas, amb 63.000 noves altes executades en només dos mesos, l’octubre i el novembre, i a l’espera de tancar les dades del desembre. Des de Totalenergies no faciliten l’evolució de contractacions.

Al tancament de l’any, prop de dos milions de llars disposen de tarifes regulades de gas contractades, més d’un 30% per sobre del volum que hi havia quan l’Executiu va activar el seu pla d’ajudes l’octubre passat. No obstant, el nombre de clients acollits a tarifes del mercat lliure de gas –el preu del qual el fixen les companyies lliurement– és molt majoritari en relació amb el de clients del negoci regulat –el preu del qual l’estableix trimestralment el Govern en funció de l’evolució dels preus internacionals dels hidrocarburs, però les pujades del qual tenen un límit màxim des de l’any passat–. Les tarifes del mercat lliure continuen sent l’opció més majoritària i uns 6 milions de clients encara s’hi mantenen.

Tarifes subvencionades per 3.000 milions

El Govern va activar, l’octubre passat, un paquet milionari de mesures per abaixar el preu de les tarifes regulades de gas, que a la pràctica suposa aplicar una subvenció directa a les factures d’aquests clients que acaben cobrant les grans energètiques. Un escut anticrisi de 3.000 milions inclòs al Pla Més Seguretat Energètica –el pla de contingència que exigeix Brussel·les als estats membre per combatre la crisi energètica– i que preveu continuar limitant per llei les pujades que es poden aplicar als 1,5 milions de clients de la tarifa regulada de gas durant tot el 2023 i també la creació d’un nou tipus de tarifa rebaixada per als 1,7 milions de llars que disposen de calefacció central a la comunitat de veïns.

El Ministeri per a la Transició Ecològica, comandat per la vicepresidenta Teresa Ribera, ha aprovat un crèdit excepcional per 3.000 milions per cobrir el cost d’aquestes mesures, però es compromet que «aquesta partida s’ampliarà en la quantitat necessària per cobrir el dèficit real causat» des d’ara i fins a final del 2023. Un forat milionari que les ajudes provocaran als comptes del sistema gasista i que pot disparar-se per aquesta fuga massiva de clients cap a les tarifes regulades.

Investigació de la CNMC

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha obert una investigació a les grans companyies gasistes per analitzar si estan entorpint de manera deliberada el transvasament massiu de clients cap a les tarifes regulades del gas. L’organisme va activar un expedient informatiu i sol·licita informació periòdica i de manera permanent a Naturgy, Endesa, Iberdrola i Totalenergies sobre els mitjans tècnics i de plantilla emprats per atendre l’allau de sol·licituds de canvi de tarifa, després de les queixes de molts consumidors pels temps d’espera, per la falta d’informació i per les dificultats per aconseguir concretar la contractació.

En plena allau de sol·licituds per canviar de tarifa, Competència va decidir ampliar la investigació per vigilar altres possibles comportaments fraudulents vinculats a aquest transvasament de clients. I és que la CNMC ha inclòs com a part d’aquest mateix expedient informatiu una vigilància específica de si les energètiques estan incomplint la nova normativa que les obliga a deixar de cobrar serveis afegits (de manteniment, d’emergències, de revisió d’equips, etc.) als seus clients quan canvien de companyia.

El Govern va incloure en un dels seus últims ‘macrodecrets’ de mesures energètiques anticrisi una reforma normativa per obligar les companyies a rescindir els serveis addicionals en el mateix moment en què es donin de baixa del subministrament de gas per anar-se’n a una altra comercialitzadora. La CNMC està supervisant si efectivament tots els grups estan complint aquesta nova exigència davant les sospites que no succeeix.

Des de les grans energètiques es remarca que s’han reforçat els canals d’atenció al client els últims mesos per atendre l’increment de sol·licituds de clients que volen canviar-se del mercat lliure al regulat. Naturgy ha activat un procediment per automatitzar el canvi dels seus clients a les TUR mitjançant un formulari disponible a la seva pàgina web i ara també ha tret una campanya informativa per a clients i exclients per retenir-los, a la qual remarca que les tarifes regulades són les més barates del mercat.

Les queixes del sector

Les companyies del sector del gas han alertat de les conseqüències de les mesures adoptades per reduir només un tipus de tarifa. Des de les empreses gasistes s’avisa que el pla d’ajudes del Ministeri per a la Transició Ecològica, destinat només a les tarifes regulades, pot trencar el mercat i amenaçar l’estabilitat de les companyies que ofereixen tarifes al mercat lliure, així que fiquen pressió al Govern per prendre mesures per abaixar la factura de tots els clients, no només d’una part.

La patronal Sedigas –que agrupa comercialitzadores, empreses de xarxes de transport i distribució i proveïdors del sector– ha sol·licitat al Govern que permeti a qualsevol comercialitzadora oferir les tarifes regulades del gas o que apliqui subvencions similars també a les tarifes del mercat lliure.

Notícies relacionades

Des del Govern es va anticipar que s’estudiaven diferents alternatives per agilitar el canvi de clients, però de moment no ha adoptat cap mesura. En paral·lel, Sedigas celebra la rebaixa de l’IVA del rebut del gas del 21% al 5% almenys fins a finals del 2023, però demana retallar altres impostos de la factura de gas (com l’impost especial d’hidrocarburs) dels quals ja es beneficien els consumidors de llum.

L’Associació de Comercialitzadors Independents d’Energia (ACIE) exigeix al Govern adoptar mesures que serveixin per protegir dels efectes de la crisi, específicament els consumidors vulnerables (com l’ajuda prevista al bo social tèrmic), només als usuaris que realment ho necessiten pels seus baixos ingressos. I reclama que, si l’Executiu concedeix ajudes no només a col·lectius vulnerables, aquestes han d’arribar a tots els clients i no només als de la tarifa regulada. Des de l’associació de petites energètiques es proposa aplicar rebaixes als costos regulats de la factura del gas, mitjançant una reducció dels peatges i els càrrecs inclosos al rebut.