Ajudes del Govern central

La indústria tèxtil mostra el seu «malestar» al no ser inclosa en les ajudes als sectors de gas intensius

Reclama al Govern central que s’incorpori una modificació al reial decret mitjançant acord de Consell de Ministres per ser-hi inclosa

La indústria tèxtil mostra el seu «malestar» al no ser inclosa en les ajudes als sectors de gas intensius
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La indústria tèxtil ha mostrat el seu «malestar» al no estar inclosa «de manera incomprensible» en les ajudes als sectors de gas intensius, segons ha informat el Consell Intertèxtil Espanyol (CIE) en un comunicat.

En concret, el sector no entén que no figuri a l’article 59 Reial Decret Llei 20/2022, de 27 de desembre, quan ja va ser reconegut com a gas intensiu a l’anterior decret 11/2022, de data 22 de juny del 2022, en què en aquell moment es podia acollir a les ajudes contemplades en l’article 20 del mateix decret.

D’aquesta manera, el sector dels acabats recorda que és «imprescindible i necessari» com a baula de la producció de tota la cadena de valor tèxtil, per tant, l’afectació que es deriva d’aquesta situació repercutiria en tota la indústria, i estaria en joc la continuïtat i el futur industrial tèxtil.

La cadena de producció i valor afegit en la indústria tèxtil es compon de diferents subsectors successius i complementaris: filatura, teixidora, acabats, confecció, logística i distribució. La indústria tèxtil consta de 3.591 empreses que generen 6.046 milions de xifra de negoci, i genera 46.642 llocs de treball.

Respecte a la utilització intensiva de gas, és el sector dels acabats el gran consumidor i, per tant, afectat per les pujades de preus. Un subsector que aglutina a Espanya unes 200 empreses a ple rendiment i que estan especialitzades en diferents processos d’ennobliment per a la transformació dels productes tèxtils abans de la seva confecció o posada a punt en el mercat (tintura, estampació i altres processos d’acabats).

El subsector dels acabats avarca prop de 4.500 llocs de treball, amb una xifra de negoci de més de 600 milions d’euros. Representa el 5,6% d’empreses i el 15% de la xifra de negoci de la indústria tèxtil.

El sector ha remarcat que aquesta mesura «pot tenir uns efectes devastadors a la cadena de valor de tota la indústria tèxtil espanyola, i afecta també els productes de la moda i confecció ja que tots els productes tèxtils passen en diferents processos d’acabats» i ha avisat que les conseqüències «seran greus» per al tèxtil espanyol si no es compensen els alts costos energètics, especialment el gas de més utilització industrial intensiva en els acabats.

El president del CIE, Pepe Serna, ha explicat que a l’article 59 del RD 20/2022 indica que l’Annex on es detallen les activitats incloses en la línia d’ajudes proposades podrà ser modificat mitjançant acord del Consell de Ministres. «És per això que sol·licitarem que s’inclogui al subsector d’acabats tèxtils com a sector gas intensiu, i pugui beneficiar-se de les ajudes proposades en el RD 20/2022», ha avançat.

«Les empreses han tingut una afectació en els costos inassumible actualment, a causa que el mercat no pot absorbir la repercussió tan directa i brusca, en un espai tan curt de temps, al no poder traslladar als seus clients aquests augments de preus per no ser competitius, en aquestes condicions, els seus productes al mercat internacional. Aquesta situació ha provocat que s’estiguin portant a terme aturades productives, que han vist reflectides en una disminució anual del consum de gas del 37% aquest últim any», ha explicat.

Notícies relacionades

El sector dels acabats tèxtils va consumir en 2,3 terawatts hora (TWh) de gas el 2021, mentre que l’octubre del 2022 el consum interanual de gas per al sector havia sigut de l’1,7 TWh.

Els successius augments del gas el 2021 i el 2022 han derivat en un increment acumulat del preu del megawatt hora (MWh) de fins a més d’un 800% depenent del períodes (des de 20 euros/MWh fins a 200 euros/MWh).