Paquet antiinflació

Aquestes són totes les mesures anunciades per Sánchez

El tercer paquet de mesures prorroga les rebaixes fiscals de llum i de gas, elimina el descompte de 20 cèntims al carburant i rebaixa l’IVA dels aliments

Aquestes són totes les mesures anunciades per Sánchez

EDUARDO PARRA / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el tercer paquet de mesures antiinflació per respondre a les conseqüències econòmiques de la guerra a Ucraïna. Aquestes són totes les mesures anunciades pel president del Govern, Pedro Sánchez, a falta de conèixer el detall del nou reial decret llei.

Pròrroga de mesures

S’estenen sis mesos més les rebaixes d’impostos d’electricitat i de gas i es congela el preu de la bombona de butà. A més, es prohibeix durant tot el 2023 el tall de subministraments essencials i s’estén el bo social. 

Se suspenen fins al 30 de juny els desnonaments per a llars vulnerables. A més, es manté fins al 31 de desembre del límit del 2% a l’actualització anual del lloguer i es prorroga durant sis mesos el preu dels contractes de lloguer a punt de vèncer.

Aliments bàsics

Es rebaixa l’IVA per als aliments de primera necessitat (pa, farines panificables, llet, formatge, ous, fruites, verdures, hortalisses, llegums, patates, cereals), que passa del 4% al 0%, mentre que per a olis i pasta baixa del 10% al 5%. Es crea un xec de 200 euros per mitigar l’alça del cistell de la compra en aproximadament 4,2 milions de famílies espanyoles amb rendes anuals de fins a 27.000 euros.

Es manté la rebaixa del 30% del transport públic urbà i interurbà als territoris on el govern autonòmic i municipal el complementin en un 20% addicional, fins al 50%, així com la gratuïtat dels abonaments de Renfe de Rodalies i Mitjana Distància durant tot l’any 2023. 

Final dels 20 cèntims

S’elimina el descompte de 20 cèntims del combustible i se substitueix per ajudes per a transportistes, agricultors, navilieres i pescadors, com havia avançat aquest mitjà. En el cas dels transportistes es manté el descompte de 20 cèntims per litre, però s’abonarà cada mes. Als agricultors se’ls facilitarà una ajuda directa de fins a 20 cèntims per litre mitjançant la devolució de l’impost especial d’hidrocarburs amb un cost de 240 milions d’euros i de 120 milions en el cas dels pescadors.

Es crea una ajuda directa de 300 milions per als agricultors a fi de compensar l’augment dels costos per l’encariment dels fertilitzants

Ajudes al sector gasintensiu

S’obre una nova línia de liquiditat de l’ICO per al sector gasintensiu de 500 milions d’euros i de 450 milions d’euros en ajudes per al sector de la ceràmica i altres subsectors. A més de 3.100 milions d’inversió pública a través del nou Perte de descarbonització industrial.

Àmbit laboral

Notícies relacionades

Es manté l’increment del 15% de l’ingrés mínim vital i de les pensions no contributives i es revaloritzen les pensions al 8,5% per al 2023, d’acord amb l’increment de la inflació, per garantir el poder adquisitiu dels jubilats.

Es crea una jubilació activa millorada per continuar incorporant facultatius i reforçar els serveis d’atenció primària al permetre que professionals sanitaris d’atenció primària, metges de família i pediatres en edat de jubilació puguin continuar durant els pròxims 3 anys compatibilitzant el 75% de la seva pensió amb el servei actiu a temps complet o a mitja jornada.