«Un any difícil»

L’FMI preveu una recessió per a un terç de l’economia global el 2023

Georgieva espera la desacceleració de la Xina, els EUA i la Unió Europea, on alguns països hauran de lidiar amb una contracció

L’FMI preveu una recessió per a un terç de l’economia global el 2023
2
Es llegeix en minuts
El Periódico
Europa Press

La major part de l’economia mundial s’enfrontarà el 2023 a un any «més difícil» que el 2022 a causa de la desacceleració simultània dels Estats Units, la Unió Europea (UE) i la Xina, les tres economies mundials més grans, segons ha advertit la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, abans de remarcar que un terç de l’economia mundial estarà en recessió.

«Esperem que un terç de l’economia mundial travessi una recessió», ha indicat l’economista búlgara en una entrevista amb la cadena nord-americana CBS. «¿Per què? Perquè les tres grans economies (els EUA, la UE i la Xina) s’estan desaccelerant simultàniament», va afegir. «Fins i tot a països que no estiguin en recessió, ho sentiran com a tal centenars de milions de persones», va afegir durant la conversa.

Segons la directora de l’FMI, els Estats Units es mostraran més resistents i podran evitar la contracció. «Si es manté la resiliència del mercat laboral als EUA, el país ajudaria el món a superar un any molt difícil», va apuntar Georgieva. Mentrestant, «la meitat de la Unió Europea estarà en recessió l’any vinent» i la Xina veurà com es redueix el seu creixement una mica més, segons la directora gerent de l’FMI.

Desacceleració global

Georgieva ha recordat que l’FMI anticipa una desacceleració global que farà que el creixement mundial es rebaixi fins al 2,7% el 2023, quan fa dos anys va ser del 6% i el 2022 del 3,2%. El guardià de les finances internacionals ja va reduir les seves previsions l’octubre passat, motivat per les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, les pressions inflacionàries i els elevats tipus d’interès imposats per la Reserva Federal o el Banc Central Europeu per mirar de controlar les pujades desbocades de preus. Llavors ja va anticipar que hi havia un 25% de probabilitats que el PIB global creixi menys del 2% el 2023, que és un llistó a partir del qual es defineix l’existència d’una recessió global.

Des d’aleshores la Xina ha posat fi a la seva política de ‘covid zero’ per embarcar-se en una reobertura caòtica de la seva economia, tot i que el repunt massiu dels contagis està perjudicant la confiança dels consumidors. «Per primera vegada en 40 anys, el creixement de la Xina el 2022 es quedarà al nivell o per sota del creixement mundial», ha dit Georgieva. Les dades publicades dissabte passat van mostrar que la reversió abrupta de la Xina de la seva política zero covid va empènyer l’activitat econòmica al desembre al ritme més lent des del febrer del 2020 quan el virus es va propagar per les principals ciutats i va provocar que les persones es quedessin a casa i els negocis tanquessin.

Notícies relacionades

La desacceleració dels tres pilars de l’economia mundial tindrà conseqüències serioses als mercats emergents i les economies en desenvolupament, segons la directora gerent del Fons, que considera que en aquest cas «el panorama és encara més greu, ja que, a més de tot, les colpegen els alts tipus d’interès i l’apreciació del dòlar», i això per a les economies amb un alt nivell de deute «és devastador».

D’aquesta manera, Georgieva ha remarcat que, si bé fins al moment els països que estan en dificultats no són sistèmicament significatius per desencadenar una crisi de deute, «l’economia mundial pot endur-se una sorpresa negativa» si aquesta llista de països continua creixent.

Temes:

FMI