Sector immobiliari

Els búnquers de dades a Espanya mantindran el seu creixement malgrat el col·lapse de les tecnològiques dels EUA

Espanya s’ha convertit en un enclavament estratègic a escala geogràfica pels nombrosos cables submarins que connectaran Europa amb Amèrica, Àsia i l’Àfrica

Madrid ha sigut la localització tradicional, però la següent onada d’inversió es produirà a Barcelona, Bilbao, València, Màlaga i Lisboa

Els búnquers de dades a Espanya mantindran el seu creixement malgrat el col·lapse de les tecnològiques dels EUA
3
Es llegeix en minuts

Els centres de dades, conegudes com a ‘data centers’ en l’argot immobiliari, s’enfronten a una situació complexa en els pròxims mesos. La majoria d’aquests actius estan impulsats per grans tecnològiques nord-americanes que, en l’actualitat, estan passant per una crisi després de la pujada dels tipus d’interès. Gegants com Amazon han caigut prop d’un 50% a la borsa des de començament d’any, mentre d’altres com Facebook ho fan un 65%. També han anunciat importants retallades en les seves plantilles i plans d’expansió.

Tanmateix, José Guilleuma, director del Departament de Data Centers de la consultora Colliers, no creu que això sigui un impediment per al desenvolupament dels ‘data centers’ a Espanya: «Les tendències de consum de dades i la irrupció de nous negocis com el metavers o els ‘e-sports’ fan més necessari, si pot ser, el desenvolupament de tota la infraestructura digital on els centres de dades són essencials. Si es produeix una frenada, serà més per la dificultat d’accés a la potència elèctrica».

Durant el 2022, les empreses tecnològiques de Wall Street han anunciat diverses inversions a Espanya. Per exemple, Google, Meta (Facebook), IBM o Amazon compten amb plans en marxa. Fora d’aquests, companyies especialistes com CyrusOne o Iron Mountain i fons com Thor estan construint els seus. «La tendència del mercat indica que això és només el principi i el 2023 serà l’any definitiu de l’enlairament del sector», afirma rotundament José Guilleuma, en declaracions a ‘El Periódico de España’, del grup Prensa Ibérica.

Colliers no ha vist disminuït el ritme inversor malgrat la pujada de tipus d’interès. «No hem percebut una caiguda de la gana per aquest tipus d’actius. Al contrari, es veu com un bon actiu refugi, on els fonamentals que el sostenen, el consum de dades, no es veuran afectats», apunten.

L’últim informe de la consultora pronosticava una inversió de 5.000 milions d’euros fins al 2025. La rendibilitat anual que se’n pot obtenir supera el 7% i pot arribar fins a prop del 20%, molt superior a altres actius com les vivendes de lloguer o les oficines. Segons un estudi de Spain DC, l’associació dels ‘data centers’ espanyola «a l’escenari en el qual Madrid augmenta la seva capacitat fins als 621 MW el 2026, la inversió directa acumulada fins aquest any pot situar-se en més de 6.000 milions d’euros. A aquesta s’hi hauria d’afegir una inversió indirecta de, com a mínim, 10.000 milions d’euros».

Sobre l’arribada de nous jugadors a Espanya, el director de Colliers anticipa: «S’espera que aterrin grans operadors al nostre país en els pròxims mesos. La posició estratègica de la Península és clau per als clients dels operadors, i l’arribada dels hiperescalars ha generat un efecte crida, que es farà tangible en els pròxims mesos. A més, altres fons d’infraestructura i del ‘real estate’ s’estan posicionant en aquest sector».

La costa n’agafarà el testimoni

Des de Colliers, destaquen que la saturació del nord-est de Madrid, que consideren el «principal ‘hub’ dins de la Península», pot suposar «una oportunitat per a altres localitzacions com Barcelona, Màlaga, València o Bilbao». Segons Spain DC, la capital acaparava, fins al desembre del 2021, el 91% de la capacitat total del país, tot i que molt lluny d’igualar altres ciutats europees com Frankfurt, Amsterdam, París o Londres.

Notícies relacionades

«Madrid ha sigut la localització tradicional per als centres de dades des de fa més de 20 anys. La capital s’ha aprofitat de la seva equidistància a qualsevol punt de la costa peninsular i ha actuat com una estació d’amarratge de cable submarí de facto. La xarxa troncal de fibra té el seu origen i el seu final a Madrid. A partir d’aquí, la següent onada d’inversió es produirà on són les veritables estacions d’amarratge: Barcelona, Bilbao, València, Màlaga i Lisboa. La inversió acabarà seguint els principals eixos d’aquesta xarxa troncal: Barcelona-Madrid-Lisboa, Santander-Bilbao-Saragossa-Barcelona i Madrid-Bilbao», afegeix el director de Data Centers de Colliers.

En l’actualitat, Madrid compta amb 100 megawatts (MW: unitat de mesurament de la potència d’un centre de dades) i 505 MW en desenvolupament; mentrestant, Barcelona té 20 MW en funcionament i 110 en construcció. Fora de l’àrea metropolitana de les dues grans ciutats espanyoles, Facebook invertirà a tenir el seu a Talavera de la Reina (Toledo) i Ingenostrum en posarà en marxa un a Càceres de 120 MW.