Mesures antricrisi

Els aliments de primera necessitat es vendran sense IVA durant sis mesos

Les rendes inferiors a 27.000 euros rebran un xec de 200 euros per a aliments i es rebaixa del 10% al 5% l’IVA de l’oli i de la pasta durant mig any

El president del Govern afirma que les iniciatives acordades per l’Executiu sumen un total de 10.000 milions als 35.000 que s’han destinat fins ara

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara Ledo

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat que l’Executiu ha destinat 45.000 milions a protegir la «classe mitjana treballadora» per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna. D’aquesta suma, un total de 10.000 milions corresponen a les mesures incloses en el sisè paquet de mesures anticrisi, que van començar el 2020 amb l’esclat de la pandèmia. Una de les mesures estrella és un xec de 200 euros per a rendes inferiors a 27.000 euros i la rebaixa durant 6 mesos de l’IVA del 4% al 0% per a tots els aliments de primera necessitat, que inclou des del pa als ous o la llet, les fruites i els llegums; i del 10% al 5% per a l’oli i la pasta.

Una altra de les mesures estrella que afecta la vivenda i que ha costat una dura negociació entre els socis del Govern del PSOE i Unides Podem (UP) és la pròrroga de sis mesos en els contractes de lloguer que vencen, a la qual s’afegeix la limitació al 2% en la revisió dels contractes fins al 31 de desembre del 2023. També destaca la limitació de les ajudes al carburant en el sector primari i els transports, com ha avançat EL PERIÓDICO.

El cap de l’Executiu ha recordat que gràcies al conjunt d’iniciatives promogudes pel Govern la inflació s’ha reduït en gairebé quatre punts i és la més baixa de la zona euro en l’actualitat, amb el 6,8% al novembre. Sánchez ha repassat les mesures acordades fins ara i el repartiment dels esforços per superar la crisi. En aquest sentit ha destacat els impostos a les energètiques, la banca i els patrimonis superiors a tres milions d’euros.

Ha defensat el compromís adquirit durant el debat sobre l’estat de la nació per donar una resposta «immediata» a la guerra d’Ucraïna per «protegir els treballadors», «repartir les càrregues de manera equitativa perquè aquells que més en tenen donin un cop de mà perquè els que menys tenen alleugerides polítiques fiscals» i «augmentar la sobirania energètica del nostre país, estenent les renovables i limitant el preu del gas». 

En vista de les crítiques de l’oposició pel límit del preu del gas destinat a produir electricitat, Sánchez ha recordat que són mesures que ara s’adopten en l’àmbit europeu. En els últims 6 mesos, el preu mitjà de la llum s’ha situat en un 54% per sota del d’Alemanya i un 59% del de França. Tot això, ha explicat, ha suposat fins ara un estalvi de 4.000 milions o de 150 euros de mitjana per rebut.

El president ha comparat les iniciatives contra aquesta crisi amb les anteriors. «Fa 10 anys Espanya el que feia era importar rescats al sector bancari i avui el que fa Espanya és exportar solucions a la resta d’Europa. Les solucions contra la inflació i els preus de l’energia són un èxit de país», ha expressat Sánchez.

Entre les mesures el Govern se substitueix el descompte de 20 cèntims amb caràcter generalitzat per ajudes per als sectors més afectats per l’alça dels carburants, comels transports i el sector primari, com havia avançat aquest diari.

A més, el Govern ha prorrogat la rebaixa fiscal de la factura de la llum (IVA al 5%, impost especial a l’electricitat al 0,5% i suspensió de l’impost a la producció d’electricitat) fins al 30 de juny del 2023, així com l’extensió de l’IVA al 5% per al gas natural, els ‘pellets’ i la llenya també fins aquesta mateixa data. També es manté sense variacions els bitllets gratuïts de Renfe per a Rodalies i Rodalies i al 50% per als serveis de Mitjana Distància, tot i que en aquest cas seran títols «per quadrimestre» durant tot el 2023.

El president ha destacat que gràcies a la reforma laboral s’ha reduït la temporalitat, en especial, entre els joves. I tot això ha sigut en el marcatge del diàleg social, ha ressaltat. I aquest pacte social ha permès reformar la cotització dels autònoms i millorar-ne les prestacions, així com per a les empleades de la llar i la tornada al Pacte de Toledo, trencat per «la contrareforma» del PP, amb la revalorització de les pensions conforme a l’IPC. En aquest context hi ha el decret que estableix una pujada de les pensions del 8,5% per al 2023.

Notícies relacionades

Sánchez ha anunciat que és possible que Espanya creixi aquest any per sobre del 5%, cosa que supera la mitjana de l’eurozona i dels països avançats. I preveu que també creixerà per sobre de la mitjana l’any que ve. Alhora ha reafirmat el compromís del Govern de prendre mesures pal·liatives si són necessàries.

Ha destacat que Espanya ha rebut ja 31.000 milions dels fons europeus i que s’han executat ja 136.000 projectes. Aquestes iniciatives estan fomentat, ha insistit, la cohesió social. «Podem dir que Espanya està avançant amb totes les dificultats» i amb un Govern que compleix els compromisos, ha afirmat.