Vivenda

¿Com t’afectaran les mesures del Govern sobre el lloguer?

PSOE i Unides Podem arriben a un consens en les mesures del paquets anticrisi relacionades amb la vivenda

¿Com t’afectaran les mesures del Govern sobre el lloguer?
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels temes més difícils i que ha requerit més temps de negociació entre els socis de Govern del PSOE i d’Unides Podem (UP) per redactar el reial decret definitiu amb el tercer paquet de mesures per pal·liar els efectes de la guerra d’Ucraïna ha sigut el de la vivenda i, en concret, els lloguers. No ha sigut tant el fet de mantenir el límit del 2% en les revisions dels contractes davant l’absència d’un acord entre inquilí i llogater durant sis mesos, sinó evitar que s’esquivi aquesta limitació.

Així, finalment, es prorrogaran durant sis mesos tots els contractes de lloguer que estiguin a punt de vèncer. Això equival a congelar les rendes, que era una de les peticions d’UP. En tot cas, el portaveu de la força morada en el Congrés, Pablo Echenique, ha admès que és molt difícil limitar els preus dels nous contractes que se subscriguin en endavant si no existeix una llei de la vivenda amb un índex que serveixi de referència.

En l’exposició de motius del decret s’especifica que «en matèria de vivenda, pel que fa al lloguer, la variació anual de l’índex de preus de consum aconsella estendre l’aplicació de les mesures de limitació extraordinària de l’actualització anual de la renda dels contractes d’arrendament de vivenda per tal d’evitar un excessiu impacte econòmic com a conseqüència d’aquella referència, l’evolució de la qual obeeix a elements del context nacional i internacional que són aliens a l’àmbit de l’arrendament de vivenda

I és que la qüestió de la vivenda és una de les que més tensa la relació entre els socis del Govern. L’alça de les rendes expulsa moltes famílies del mercat. Una mostra és l’últim estudi de Fotocasa, segons el qual la pujada del preu del lloguer aquest any ha expulsat els inquilins amb menors ingressos i els ha reemplaçat per arrendataris amb més poder adquisitiu.

Notícies relacionades

 Aquest exercici, el 12% dels inquilins presentava uns ingressos bruts anuals de 1.000 euros o menys, mentre que el 2021 aquest percentatge era del 16%. El contrari passa amb els arrendataris que tenen ingressos que oscil·len entre els 2.001 i els 2.500 euros bruts mensuals, ja que aquests suposen ara el 14% del total davant el 12% de l’any passat.