Crisi energètica

La llum registra aquest dilluns la pujada més gran de l’any després de tocar fons diumenge

El preu s’incrementarà un 700%, i començarà l’última setmana del 2022 en 80,31 euros; tot i així, molt lluny dels 544,98 euros que es van pagar amb l’inici de la guerra d’Ucraïna

La llum registra aquest dilluns la pujada més gran de l’any després de tocar fons diumenge

Franl Feldemier

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’electricitat iniciarà demà l’última setmana de l’any en 80,31 euros el megawatt/hora, amb la qual cosa el preu registra la pujada més gran de tot l’any, un 700%, respecte al dia anterior, és a dir, el dia de Nadal, que es paga a 10,36 euros per MW/h, el mínim des del maig del 2021.

Tot i que el repunt de demà és el més gran de l’any, això no té res a veure amb el preu, ja que per trobar el més car de tot el 2022 hem de retrocedir al 8 de març, pocs dies després que Rússia envaís Ucraïna, quan es van pagar 544,98 euros pel megawatt/hora, tot i que havia estat tot el mes per sobre de 300 euros.

Malgrat els alts i baixos dels últims dies, els preus s’havien moderat en les últimes sessions del desembre fins a xifres de dos dígits, fins a caure al preu que es paga avui, dia de Nadal, fins als 10,63 euros MW/h, el més barat des del maig del 2021.

En comparació amb el que passava fa un any, amb el megawatt/hora a 188,53 euros, l’electricitat s’ha abaratit en més d’un 43%.

«Excepció ibèrica»

D’altra banda, si no existís l’anomenat «mecanisme ibèric», que limita el preu del gas natural destinat a la generació elèctrica, el preu majorista per demà seria de 129,24 euros/MWh, és a dir, que els clients espanyols i portuguesos s’«estalvien» gairebé 52 euros, segons dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE) i del Mercat Ibèric del Gas (Mibgas).

El preu mitjà final és el resultat de sumar, als 77,32 euros/MWh fixats per demà al mercat majorista, l’ajust provisional que han d’abonar els beneficiaris del límit al gas per compensar les centrals que utilitzen aquesta matèria primera per generar electricitat, que demà s’acostarà als 3 euros/MWh.

Notícies relacionades

Per franges horàries, i exclòs l’ajust, l’electricitat arribarà demà al seu preu més alt entre les vuit del vespre i les deu de la nit, amb 189,26 euros/MWh; i el més baix, de quatre a sis del matí, quan arribarà a caure fins a 24,12 euros/MWh.

En comparació amb els països del nostre entorn, Espanya continua un dia més amb l’electricitat més barata, ja que a Itàlia, el preu mitjà serà demà de 172,31 euros/MWh; a França, de 74,76 euros/MWh; a Alemanya, de 40,53 euros/MWh; i al Regne Unit, de 92,60 lliures/MWh (uns 105 euros/MWh).