Serveis mínims

¿Com t’afectaran les aturades de Vueling, Ryanair, Air Nostrum i Aena programades per a Nadal?

Aquestes seran les dates que reuniran les principals afectacions i els serveis mínims que oferiran les aerolínies

  • Nadal de vagues a les aerolínies ‘low cost’

  • ¿Quins drets té un passatger si cancel·len el seu vol?

¿Com t’afectaran les aturades de Vueling, Ryanair, Air Nostrum i Aena programades per a Nadal?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els desplaçaments augmenten inevitablement per Nadal. Les reunions familiars i el període vacacional acostumen a comportar desplaçaments que molts cops es fan en avió. Aquest any, milers de viatgers es poden veure afectats per les aturades convocades per algunes aerolínies per a les dates nadalenques en un context marcat per la recuperació del trànsit aeri, que ja ha recuperat els nivells del 2019, any rècord abans de la pandèmia.

Aquestes seran les dates que reuniran les principals afectacions i els serveis mínims que oferiran les aerolínies:

Tripulants de cabina de Ryanair

Els tripulants de cabina de Ryanair, convocats pel sindicat USO, han estipulat aturades per als dies 19, 20, 21 i 22 de desembre i recuperaran la normalitat el cap de setmana de Nadal per reprendre l’aturada els dies 26, 27, 28 i 29 de desembre. El cap de setmana de final d’any recuperaran la normalitat i tornaran a parar la setmana del 2, 3, 4 i 5 de gener. De moment, són aturades convocades, que no necessàriament implica que es produeixin, però, en cas de portar-se a terme, seguiran aquest esquema d’aturades de 24 hores de dilluns a dijous.

Document

Les protestes, que van començar el 8 d’agost i que es prolongaran fins al 7 de gener del 2023, suposaran una incidència inferior a l’1% segons dades de la mateixa companyia. Quant als serveis mínims, la companyia ha assegurat que garantiran com a mínim el 77% dels vols el dia de Nadal, però cada tipus de vol implica percentatges diferents, de manera que, si tens dubtes sobre el teu vol, el millor és contactar amb la companyia o consultar el PDF adjunt.

Tripulants de cabina de Vueling

D’una manera semblant, els tripulants de cabina de Vueling, convocats pel sindicat Stavla, han convocat aturades per als dies 23, 24, 25, 26, 30 i 31 de desembre, així com per a l’1, 2, 5, 6, 8 i 9 de gener.

Vueling, que pretén allargar la vaga que va començar l’1 de novembre fins al 31 de gener, ha focalitzat les seves aturades en els vols programats els divendres, diumenges, dilluns i dies festius. Malgrat aquesta situació, la companyia ha indicat que preveu operar aproximadament el 90% dels vols programats per a la resta de dies d’aturada convocada.

Pilots d’Air Nostrum

Els pilots d’Air Nostrum, convocats pel sindicat Sepla, han convocat aturades per als dies 22, 23, 26, 27, 29 i 30 de desembre i 2 i 3 de gener, per reclamar l’actualització a l’IPC dels seus salaris en la negociació del nou conveni col·lectiu.

Les protestes consistiran en aturades de 24 hores, per a les quals han acordat uns serveis mínims que rondaran el 60% com a mínim. Igual que en els casos anteriors, el percentatge de vols per protegir es calcula fent servir, juntament amb el percentatge de passatgers que cal ressituar, el factor d’ocupació dels vols de la companyia per al període en el qual hi ha convocada la vaga.

Treballadors d’Aena

Notícies relacionades

En el cas dels treballadors d’Aena, les aturades convocades als principals aeroports espanyols tindran lloc els dies 22, 23, 30 i 31 de desembre, així com el 6 i 8 de gener del 2023.

Les vagues als aeroports impliquen que es puguin produir retards i cancel·lacions extres a les acordades en els serveis mínims a causa de llargues cues d’espera per als controls de seguretat.