Combustibles

Patacada: nova tendència en el preu de la gasolina a les portes de Nadal

La gasolina encadena la quarta setmana seguida de baixades, i el gasoil en completa la setena de descensos

Patacada: nova tendència en el preu de la gasolina a les portes de Nadal
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu mitjà dels carburants a Espanya ha allargat aquesta setmana la tendència a la baixa, en què ha caigut fins a un 3%, a l’espera de conèixer la decisió del Govern sobre si prorroga el descompte de 20 cèntims per litre que està vigent fins a finals d’any.

En concret, el preu mitjà del litre de gasolina s’ha situat aquesta setmana en els 1,642 euros, després de retrocedir un 2,71% respecte a la setmana passada; encadena així la quarta setmana de caigudes, segons les dades del Butlletí Petroler de la Unió Europea.

Per la seva banda, el preu mitjà del gasoil ha descendit fins als 1,710 euros per litre, amb una caiguda del 3% respecte a la setmana passada i suma així set setmanes a la baixa.

A més, la bretxa entre els dos carburants es continua així retallant i ja és tan sols d'una mica menys de set cèntims a favor del dièsel enfront de la gasolina, tot i que suma ja 18 setmanes seguides en aquesta situació.

Amb aquests nivells de preu després de les últimes caigudes, els dos carburants es mantenen lluny dels màxims que van tocar aquest estiu, quan al juliol la gasolina va arribar als 2,141 euros i el gasoil, als 2,1 euros.

Així mateix, la gasolina i el gasoil segueixen una setmana més per sota de l’import que marcaven –1,818 euros en el cas del primer i 1,837 euros per al segon– abans de l’entrada en vigor de l’ajuda de 20 cèntims per litre que va aprovar el Govern a finals de març.

Aquest import mitjà dels dos carburants inclou els impostos, però no reflecteix el descompte que va entrar en vigor des de l’1 d’abril passat d’almenys 20 cèntims per litre, ja que hi ha rebaixes superiors, depenent de la petrolera i de les promocions als clients fidelitzats.

Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria d’1,442 euros, mentre que el del gasoil se situaria en els 1,510 euros, en els dos casos clarament inferior als que marcava a finals del març, abans de l’entrada en vigor de l’ajuda.

El Govern s’està replantejant si manté aquesta bonificació enfocada a alguns sectors i no de manera universal o l’elimina, a causa del seu elevat cost i la falta de progressivitat que té.

Un 11% i un 27% més cars que fa un any

Sense tenir-ne en compte la subvenció, el preu del litre de gasolina és un 11% més car que fa un any, mentre que en el cas del gasoil el preu és un 27% superior. Aquestes xifres es registren en un entorn de preus elevats del cru en l’actual context, marcat per la guerra a Ucraïna. Així, aquest dijous el barril de Brent, de referència a Europa, cotitzava al voltant dels 82,24 dòlars, mentre que la Texas americana s’intercanviava entorn dels 76,48 dòlars.

Notícies relacionades

El preu dels carburants depèn de múltiples factors, com la seva cotització específica (independent de la del petroli), l’evolució del cru, els impostos, el cost de la matèria primera i de la logística i els marges bruts. A més, l’evolució en la cotització del cru no es trasllada directament als preus dels carburants, sinó que ho fa amb un decalatge temporal.

Nivells de la UE

Amb aquests nivells, el preu de la gasolina sense plom de 95 i sense tenir en compte la subvenció, es manté a Espanya per sota de la mitjana de la Unió Europea, situada en 1,653 euros el litre, i per sota del de l’eurozona, amb un preu mitjà d’1,729 euros. En el cas del dièsel, el preu a Espanya és inferior al de la mitjana de la UE, que és d’1,729 euros, i també se situa per sota del de la zona euro, amb un preu d’1,741 euros.

Temes:

Benzina