Previsions

BBVA preveu que Madrid continuarà creixent més que Catalunya

Les Balears i les Canàries lideraran el dinamisme del PIB aquest any, amb alces del 9,9% i el 10,3%

BBVA preveu que Madrid continuarà creixent més que Catalunya

'Álvaro Monge'

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més creixement, però desigual. La Comunitat de Madrid creixerà més que Catalunya aquest any i els dos pròxims, segons les estimacions de servei d’estudis del BBVA. Després de revisar a l’alça en dues dècimes la pujada del producte interior brut (PIB) espanyol tant per a aquest exercici com per al vinent, fins al 4,6% i l’1,2%, respectivament; l’entitat afirma que aquest resultat es veu impulsat principalment per un comportament més dinàmic del consum, en comunitats com Madrid, Catalunya, Castella-la Manxa i Múrcia, així com de la inversió i de les exportacions de béns en algunes comunitats autònomes del nord, com Navarra, Castella i Lleó i Galícia.

En el cas de Madrid, les estimacions apunten a una alça del PIB del 5,1%% aquest any; de l’1,7% el que ve i del 3,8%, el 2024; mentre que per a Catalunya és del 4,7%, l’1,3% i el 3,6%, respectivament

BBVA Research atribueix el ritme d’activitat més elevat l’any que ve a l’evolució de les autonomies més lligades a la construcció i a les exportacions. El País Basc, Navarra i Galícia lideren les revisions a l’alça el 2023. El 2024 l’activitat augmentarà un 3,4%, impulsada per la normalització de l’activitat a Europa i el ritme d’execució més elevat dels fons Next Generation.

Turisme

En l’exercici actual, les Balears i les Canàries veuen millorada la seva previsió per l’avenç del turisme, en particular en el primer semestre, que ja se situa per sobre dels nivells del 2019 i encapçalaran el creixement de 2022, amb alces del 9,9% i del 10,3%, respectivament. Les exportacions i l’ocupació mostren millors dades en el quart trimestre, segons BBVA Research. La marxa del mercat laboral, a més, ajuda a la resistència de la despesa de les llars i suporta les revisions a l’alça de Catalunya, Múrcia, Castella-la Manxa, Madrid, Castella i Lleó, Galícia i Navarra.

Notícies relacionades

L’entrada en recessió de l’eurozona i l’esgotament de la recuperació del turisme faran que la contribució al creixement de la demanda externa sigui negativa el 2023 i el 2024. Tot i així, les Balears i les Canàries lideraran el creixement el 2023, amb el 2,4% i el 2,1%, respectivament.

Les acceleracions més elevades, especialment a partir del segon semestre de 2023, es veuran en les autonomies productores de béns d’inversió i d’automòbils i amb exportacions a Europa i capaces d’aprofitar en més l’impuls dels fons Next Generation: les revisions més elevades a l’alça es donen el 2023 al País Basc, Navarra i Galícia, mentre que la resta de comunitats del nord s’acostaran al creixement mitjà d’Espanya el 2023, per superar-lo o igualar-lo el 2024.