Inflació

Els aliments van pujar el 15,3% al novembre, una dècima menys que a l’octubre

La inflació va aconseguir descendir el mes passat al 6,8% gràcies a la retallada mensual de la tarifa elèctrica i dels carburants

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La taxa general de la inflació es va tornar a moderar al novembre gràcies als preus dels energia, alhora que els aliments es van mantenir en nivells rècord de progressió. Aquesta és la tendència que l’índex de preus de consum (IPC) ve mostrant des del mes de juliol i que s’ha tornat a confirmar al novembre. Segons les dades publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística, la inflació va cedir al novembre per quart mes consecutiu, fins al 6,8%, cinc dècimes per sota de la taxa del 7,3% anotada a l’octubre i lluny del pic del 10,8% marcat al juliol, tal com va anticipar el mateix INE fa 14 dies. Alhora, però, la pujada del preu del grup d’aliments i begudes no alcohòliques es va accelerar fins al 15,3%, tot just una dècima menys que la variació rècord del 15,4% mostrada a l’octubre.

Les dades publicades aquest dimecres per l’INE confirmen que l’IPC va retrocedir el 0,1% en taxa mensual, respecte al mes d’octubre, la qual cosa deixa en el 6,8% la taxa anual de la inflació. Aquesta evolució és deguda, principalment, a la baixada dels preus dels carburants, que van pujar el novembre de 2021, i de l’electricitat, amb un descens més elevat que el de l’any passat. També hi influeix, tot i que en menor mesura, l’augment dels preus de la nova temporada del vestit i calçat, més moderat que el 2021. Des del punt de vista del Govern, a més, el positiu comportament de la inflació té a veure amb les mesures adoptades per l’Executiu per contenir els preus energètics.

La inflació del 6,8% del mes de novembre deixa en el 8,458% la mesura de l’IPC dels 12 últims mesos i determina que les pensions de la Seguretat Social pujaran el 8,5% el 2023, en línia amb el que ja havia previst el Govern en el projecte de Pressupostos de l’Estat, encara en tramitació parlamentària.

Notícies relacionades

La inflació subjacent (que exclou els preus més volàtils d’energia i aliments no elaborats) es va situar en el 6,3%

L’INE també ha publicat la taxa de l’IPC harmonitzat, que es va situar en el 6,6% al novembre (dues dècimes per sota de l’índex general del 6,8%) i que converteix Espanya en el soci de la zona euro amb menor inflació. Segons la dada avançada per Eurostat el 30 de novembre, la inflació de la zona euro va baixar fins al 10%, des del 10,6% d’octubre. Al novembre, la inflació espanyola en taxa harmonitzada va ser del 6,6%, mentre que la de França, el país amb menor creixement dels preus fins ara, es va situar en un 7,1%. Després hi ha Malta (7,2%), Luxemburg (7,3%), Xipre (8,3%) i Irlanda, Grècia i Finlàndia (tots tres amb 9%). Per sobre dels dos dígits es mantenen Portugal (10,3%), Bèlgica (10,5%), Eslovènia (10,8%), Àustria (11,1%), els Països Baixos (11,2%), Alemanya (11,3%), Itàlia (12,5%) i Eslovàquia (15,1%).